hb traži da se dan državnost ponovno obilježava 30. svibnja

Hrvatski blok (HB) zatražio je danas od Vlade da Saboru predloži izmjene Zakona o državnim blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kako bi se 30. svibnja ponovno obilježavao kao Dan državnosti.

"Zahtijevamo da Vlada, pod težinom argumenata koje su HDZ-ovi zastupnici iznosili dok su bili u oporbi, predloži izmjenu tog zakona, na način da se Dan državnosti kao blagdan ponovno obilježava 30. svibnja", stoji u HB-ovu prioćenju.

Prošli saziv Sabora je 2001., na prijedlog HSLS-ovca Ive Škrabala, izmijenio taj zakon, pa se kao Dan državnosti, umjesto 30. svibnja, od tada obilježava 25. lipnja, u spomen na saborsku odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ.

HB u priopćenju podsjeća da su se HDZ-ovi zastupnici, koji su tada bili u oporbi, odlučno protivili takvim zakonskim izmjenama, ocjenjujući da je 30. svibnja kao Dan državnosti općeprihvaćena tradicija.

Sadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks tada je upozoravao da će 8. listopada kao Dan neovisnosti otvoriti pogibeljno pitanje za Hrvatsku, budući da se taj datum u haškoj optužnici protiv Slobodana Miloševića navodi kao dan do kojega je u Hrvatskoj vladao građanski rat. Šeks je ocijenio da će izmjene koje je predložio Škrabalo u pitanje dovesti sve ustavne odluke o suverenosti Hrvatske, kao i bit Domovinskoga rata, podsjeća HB.

U priopćenju je najavljeno i pokretanje peticije kojom će građani zatražiti novu izmjenu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Peticija će se potpisivati sutra i u nedjelju, 30. svibnja, a prikupljene potpise HB će proslijediti Vladi.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više