HBK: Pripreme za nacionalno zahvalno hodočašće u Rim

NA REDOVITOJ sjednici Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u subotu, 12. srpnja u Zagrebu, biskupi su se osvrnuli na zaključke Izvanrednoga plenarnog zasjedanja HBK u Zadru 9. lipnja, održana odmah nakon odlaska Sv. Oca iz Hrvatske.

U današnjem priopćenju Tiskovnog ureda HBK ističe se da su biskupi na sjednici pod predsjedanjem msgr. Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika HBK, konstatirali da se obavljaju pripreme za nacionalno zahvalno hodočašće u Rim u početku studenoga ove godine.

Razgovarali su i o načinu sustavna uvođenja Papinih poruka u život Crkve i naroda.

Msgr. Bozanić je, navodi se u priopćenju, izvijestio biskupe o razgovoru s Romanom Prodijem, predsjednikom Europske komisije, koji ga je posjetio u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu u četvrtak, 10. srpnja.

Određeni su izaslanici HBK za pojedine događaje u sklopu proslave Srednjoeuropskoga katoličkog dana u više srednjoeuropskih zemalja te za nekoliko međunarodnih ljetnih ili jesenskih skupova. Imenovan je i član Međunarodne katoličke komisije za migracije.

Razmotrena su i neka pitanja u radu Hrvatskoga katoličkoga radija te zamolba za pomoć Crkvi u jednoj od afričkih zemalja.

Biskupi su nastavili pripreme za jesenski plenum HBK u Hvaru od 26. do 30. listopada, a jedna od glavnih točaka su Papine poruke s trećega apostolskog pohoda Hrvatskoj. Na skupu će se razmotriti i postsinodalna pobudnica "Ecclesia in Europa".

Sa sjednice članovi Stalnoga vijeća uputili su apel javnosti glede pokušaja uvođenja joge u hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Na cjelodnevnoj sjednici sudjelovali su i ostali članovi Stalnoga vijeća: msgr. Ivan Prenđa, nadbiskup zadarski i potpredsjednik HBK, msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, i msgr. Vjekoslav Huzjak, glavni tajnik HBK.

Biskupi su zaključili da će se iduća sjednica Stalnoga vijeća HBK održati 10. rujna ove godine, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

(Hina) pp az

Pročitajte više