HBOR PISAO MINISTRICI DALIĆ "Došlo je do nervoze investitora"

Foto: FAH

O NEPLANIRAM pozajmicama Agrokoru HBOR se branio tvrdeći da za njih nije znao, a kada je u svibnju doznao izvijestio je Ministarstvo gospodarstva. Zatražili smo i kod njih komentar, pitali smo ih što su učinili kada su doznali da su državne pozajmice preko fonda Nexus završile u Agrokoru. U ministarstvu Martine Dalić vraćaju lopticu - kažu da su zatražili analizu od HBOR-a i čekaju rezultat istrage Hanfe. Treba svakako istaknuti da je ministrica Dalić i zamjenica predsjednika NO HBOR-a (Zdravka Marića) pa zapravo traži izvještaj od institucije koju nadzire.

>>Fondove koji su vašim novcem omagali Todoriću izmislio je Škegro

>>TODORIĆEV BANKOMAT Iz državne banke nemaju pojma kako je novac građana završio u Agrokor

U svom odgovoru Ministarstvo gospodarstva spominje mail koji su primili od HBOR-a u kojem ovi kažu da je zavladala nervoza među investitorima. Osim te emotivne reakcije još uvijek čekamo konkretne poteze HBOR-a.

"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je 5. svibnja ove godine od HBOR-a primilo e-mail u kojem je HBOR izvijestio Ministarstvo da su na sjednicama povjereničkih odbora fondova Nexus i Nexus II (kojima upravlja društvo Nexus Private Equity Partneri d.o.o.), članovi ovih odbora, među kojima su i predstavnici HBOR-a, upoznati s činjenicama da je dio novca koje su ovi fondovi prema odlukama povjereničkih odbora trebali uložiti u Zagreb montažu i hotele Plat, umjesto odobrenog ulaganja završio kao pozajmica u Agrokoru.


HBOR: Nakon sjednica došlo je do nervoze investitora

U navedenom e-mailu HBOR izvješćuje o tijeku događaja koji im je prezentiran na sastancima povjereničkih odbora nekoliko dana ranije te na kraju e-maila predstavnici HBOR-a kažu: "Nakon održanih sjednica povjereničkih odbora došlo je do nervoze investitora i najavljen je zajednički sastanak svih investitora u Nexusu u drugoj polovici sljedećeg tjedna kako bi se dogovorilo daljnje postupanje po pitanju DZU."

Nakon ove informacije, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić zatražila je od HBOR-a pravnu analizu ovih događanja i izvještaj o sljedećim koracima koje će HBOR poduzeti radi zaštite svojih plasmana i ulaganja. U međuvremenu, Ministarstvo je preko HBOR-a dobilo informaciju da je HANFA pokrenula nadzor nad društvom Nexus Private Equity Partneri koje upravlja navedenim fondovima i u ovom trenutku još uvijek očekujemo ishod tog nadzora jer on određuje postupanja ulagatelja", odgovorili su na Indexov upit.

Dalić poziva institucije, a sporna je uloga i država banka koju nadzire

Napominju da su predstavnici HBOR-a su za ulaganja u Zagreb montažu i hotele Platu glasali uz suglasnost Ministarstva poduzetništva i obrta u svibnju 2015. godine, kada je Ministarstvo vodio ministar Gordan Maras i u srpnju 2016. godine, kada ga je vodio ministar Darko Horvat. Podsjećaju da je potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić pozvala sve institucije, uključujući HANFA-u i Državno odvjetništvo, da u svojim mandatima razjasne poslovne prakse koje je za svoje financiranje primjenjivao Agrokor u vrijeme Ivice Todorića.

Sporne poslovne dilove odradio je i HBOR, državna banka čije poslovanje nadzire Martina Dalić zajedno sa Zdravkom Marićem. Uoči sloma kreditirali su izdašno Agrokor s 376 milijuna kuna, a sada su se pojavili novi problematični aranžmani u kojima će još deseci milijuni kuna poreznih obveznika biti izgubljeni.
 

Pročitajte više