HBOR nezakonito kreditirao Fima Holding sa čak 75 milijuna kuna?

HBOR je tvrtki Fima Holding u vlasništvu Milana Horvata navodno nezakonito odobrio kredit i iznosu od 75 milijuna kuna, a taj je novac Fima upotrijebila za dokapitalizaciju i preuzimanje kontrole nad investicijskim fondom Validus.

Iako je ugovor o kreditu sklopljen jo 2005. godine, ovih je dana ponovno postao aktualan nakon što se saznalo da Fima Holding ne vraća uredno kredit, te da su neke od odredbi u ugovoru značajno naštetile fondu Validus, prenosi danas Večernji list, koji iznosi da je HBOR Fima Holdingu odobrio kredit za kupnju nove emisije Validusovih dionica u iznosu od 75 milijuna kuna. U ugovoru je, prema istom izvoru, napomenuto da će sam Validus biti sudužnik kredita, a kako Fima Holding ne vraća kredit, Validusu je kao sudužniku blokiran račun i onemogućeno mu je normalno poslovanje. Uz to, potpisujući kredit HBOR je pristao i da se Validusove dionice kupljene kreditom založe kao sredstvo osiguranja povrata kredita.

Kreditni aranžman odobren Fima Holdingu je protuzakonit
 
Stručnjak za gospodarsko pravo konstatirao je da je u ovom slučaju riječ o očito protuzakonitom aranžmanu, koji je u suprotnosti sa člankom 234. Zakona o trgovačkim društvima, a koji navodi da "pravni posao kojim društvo nekome daje predujam, zajam ili osiguranje radi stjecanja dionica toga društva" nije pravno valjan.

Stoga je opravdano zapitati se, ako je informacija o ileganoim kreditu točna, kako je moguće da bilo koja banka, a pogotovo državna kakva je HBOR, sudjeluje u nezakonitom kreditnom aranžmanu, ali i zbog čega je Validus pristaona sumnjiv kredit, zbog kojega mu je sada blokiran račun. Ugovor o kreditu su u kolovozu 2005. godine uime HBOR-a potpisali šef uprave Anton Kovačev i član uprave Krešimir Leko, a kao ovlaštena osoba i u Fima holdingu i u Validusu ugovor je potpisala ista osoba – Milan Horvat. Osim založenih Validusovih dionica, zadužnice i bjanko-mjenica, dodatno su za povrat kredita jamčili Dubravko Žganec i Ljiljana Weissbarth, Horvatovi suvlasnički partneri u Fimi.

Predstavnici investicijskog fonda Validus su potvrdili kako "intenzivno rade na utvrđivanju pravne i financijske pozicije društva" u novonastaloj situaciji, no nisu komentirali niti odgovorli na pitanje zbog čega nisu pokušali osporiti protuzakonit ugovor o kreditu, sklopljen na štetu Validusa. Sličan šturi odgovor stigao je i iz HBOR-a, iz kojega tvrde da zbog čuvanja bankarske tajne ne mogu odgovoriti na pitanje na temelju čega je banka pristala prihvatiti protuzakonito jamstvo za kredit Fima Holdingu, dodiajući tek da “navod iz pitanja nije utemeljen”, no nisu se potrudili objasniti zbog čega smatraju da nije utemeljen.

Pročitajte više