HCR: najbolji rezultati protuminskog djelovanja u zadnjih pet godina

Na sjednici Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Zagrebu danas je objavljeno da je plod protuminskog djelovanja ove godine 214 četvornih kilometara više minski ne sumnjiva minirana prostora. L

Prvotni plan za 2003. od 110 četvornih kilometara time je znatno nadmašen, pa je razminirana sigurna površina veća od 173 četvorna kilometra, koliko je ukupno u proteklih pet godina vraćeno na uporabu stanovništvu, priopćio je HCR.

Za razminiranje je od siječnja do rujna potrošeno 193 milijuna kuna, od toga je najveći dio iz državnog proračuna, a ostatak od potpora javnih poduzeća i donacija. U devet mjeseci uklonjeno je 3379 minsko-eksplozivnih sredstava i 3876 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Članovi Savjeta raspravljali su o mogućnostima unaprjeđenja radne discipline i učinka djelatnika HCR-a.

Također, obaviješteni su o međunarodnom stručnom savjetovanju "Humanitarno razminiranje 2004." koje HCR zajedno s Centrom za testiranje, razvoj i obuku (CTRO) organizira potkraj travnja iduće godine.

U Hrvatskoj se razminiranje trenutačno obavlja na 32 radilišta na ukupno 7,565.686 četvornih metara. Godine 2003. dogodilo se šest minskih nesreća s osam stradalih, što je 40 posto manje nego 2002.

Pročitajte više