HDZ BiH izabrao 8 kandidata za izvršnu vlast BiH i FBiH

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine utvrdilo je u ponedjeljak imena osmorice kandidata za dužnosti u izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a njih još mora, uz parlamentarnu proceduru, potvrditi Ured Visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Obnašatelj predsjednika HDZ-a BiH Bariša Čolak kandidiran je za ministra novouspostavljenog Ministarstva sigurnosti i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Mila Gadžić kandidirana je za ministricu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Ljerka Marić za državnu ministricu financija i riznice, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Prema dogovoru nacionalnih stranaka koje su osvojile vlast u BiH, HDZ-ovi zamjenici ministara na državnoj razini bit će Niko Grubešić u Ministarstvu pravde, Ivica Marinović u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH dok je Lidija Topić kandidat za zamjenicu ministra vanjskih poslova BiH.

Predsjedništvo HDZ BiH predložilo je na večerašnjoj sjednici u Mostaru da dopredsjednik stranke Niko Lozančić bude predsjednik Federacije BiH, dok će na mjesto supredsjedatelja Parlamentarne skupštine BiH, koje sada obnaša Bariša Čolak, nakon uspostave Vijeća ministara BiH biti kandidiran Martin Raguž.

Prema poslijeizbornom dogovoru HDZ-u pripada još pet ministarskih mjesta u Vladi Federacije BiH. Prema tvrdnjama neimenovanog stranačkog dužnosnika HDZ večeras najvjerojatnije neće predložiti kandidate za te pozicije. U toj stranci očekuju i kako će temeljem dogovora sa strankama iz Republike Srpske imati tri ministarske pozicije u Vladi Republike Srpske.

Pročitajte više