HDZ BiH ne očekuje s Milanovićem promjenu politike Hrvatske prema BiH

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

HDZ BOSNE i Hercegovine ne očekuje promjenu politike Hrvatske prema BiH nakon što Zoran Milanović preuzme dužnost šefa hrvatske države, kazala je zamjenica predsjednika te stranke Borjana Krišto, kako je danas citira sarajevsko Oslobođenje.

"Ne vidim neki razlog da dođe do promjene politike Hrvatske prema našoj zemlji. Hrvatska podupire BiH na njezinom euroatlantskom putu zalažući se za izgradnju BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda", kazala je Krišto u intervjuu.

Dodala je kako je HDZ BiH sada usmjeren na to da se što prije nađu rješenja za izmjene izbornog zakona, uključujući ono koje će omogućiti provedbu izbora za tijela vlasti u Mostaru, kada se u listopadu budu organizirali lokalni izbori u cijeloj zemlji.

Izbora u Mostaru nije bilo još od 2008.

Izbora u Mostaru nije bilo još od 2008., kada su izvan snage stavljena izborna pravila koja su vrijedila u tom gradu, a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada se nisu uspjeli dogovoriti kako riješiti taj problem.

Europski sud za ljudska prava prošle godine je presudio kako je zbog toga odgovorna BiH kao država te je odlučio da Ustavni sud BiH mora riješiti taj problem nametanjem privremenog rješenja ako ne bude političkog dogovora. 

"Zalažemo se za rješenje koje će već ove godine omogućiti demokratske izbore u tom gradu, ali smo protiv bilo kakvoga rješenja koje će od Mostara napraviti 'grad slučaj'. Situacija u Mostaru je ista kao i u Travniku ili nekim drugim gradovima i stoga ovdje ne smijemo pribjeći nekim privremenim i neodrživim rješenjima već moramo pronaći trajno rješenje koje se neće razlikovati od onih u drugim gradovima", kazala je Krišto.

Izmjene izbornog zakona moraju biti usvojene do početka svibnja

Podsjetila je kako su rokovi za to jasni te da izmjene izbornog zakona moraju biti usvojene u parlamentu do početka svibnja ove godine.

Istaknula je da je stajalište HDZ BiH da ta zemlja može opstati jedno kao država tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako je definirana Daytonskim sporazumom, pa je stoga neprihvatljiva situacija kakva je sada, a to je da Hrvatima Bošnjaci biraju predstavnike u vlasti.

"Problem ćemo eliminirati onda kada budemo uvažavali izbornu volju konstitutivnih naroda i pojedinaca", kazala je Krišto.

Pročitajte više