HDZ BiH TRPI KRITIKE ZBOG ZASTOJA U REFORMI OBRAZOVANJA

Predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini oštro su tijekom vikenda kritizirali Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ) zbog najava iz te stranke kako neće biti podržana planirana reforma obrazovnog sustava zbog straha od mogućeg ukidanja prava na obrazovanje na hrvatskom jeziku.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović također je optužio HDZ prigovorivši mu da čini sve ne bi li se segregacija uspostavila i u visokoškolskom obrazovanju. U izjavi koju je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Halilović je kazao kako predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak želi uspostavu etničkih sveučilišta u zemlji, što je potpuno protivno europskim standardima.

Pet HDZ-ovih ministra obrazovanja iz županija s hrvatskom većinom krajem prošlog tjedna potpisali su deklaraciju kojom su se pozvali na ustavno pravo svakog naroda na obrazovanje na vlastitom jeziku i pravo na nacionalne škole, odbivši na taj način prijedlog preustroja osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, voditelj misije OESS-a Robert Beecroft i predstavnica Vijeća Europe u BiH Sonia Moser-Starrach objavili su zajedničko priopćenje u kojemu su osudili postupak HDZ-ovih ministara upozorivši kako će pretvaranje pitanja administrativnih i tehničkih reformi, odnosno objedinjavanja škola, u politički i nacionalni problem štetiti izgledima BiH za ulazak u Europu.

Međunarodni predstavnici u BiH ističu kako je već ranije podržana strategija reforme obrazovanja u BiH koja govori o ukidanju bilo kakvog oblika diskriminacije u školama, ukidanju paralelnih struktura i racionalizaciji poslovanja.

Voditelj misije OESS-a Beecroft istaknuo je kako postojeći sustav koji tolerira dvije nacionalno odvojene škole pod jednim krovom treba racionalizirati, što ni na koji način ne utječe na nastavne planove ili jezik koji se koristi u nastavi.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više