HDZ BiH uvjeren je kako je Pelješki most dobar i za BiH jer rasterećuje Neum

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

HDZ BOSNE I HERCEGOVINE ocijenio je danas kako Pelješki most predstavlja strateški interes ove zemlje kako bi se rasteretio Neum, a da bošnjački dužnosnici protivljenjem njegove izgradnje pokušavaju realizirati ratne ciljeve kako bi ovladali ovim jedinim bosanskohercegovačkim gradićem na obali mora.

"Iako sama izgradnja Pelješkog mosta predstavlja strateški interes i za BiH, prije svega zbog prometnog rasterećenja prostora Neuma koji se pojavljuje svake godine za vrijeme ljetne sezone, ali i gospodarske i turističke prednosti zbog izravne povezanosti s cjelokupnim jugom Hrvatske, političko Sarajevo i dalje tvrdi da se radi o gruboj povredi bosanskog suvereniteta", navodi HDZ BiH u priopćenju.

Pri tome se navodi kako se s izgradnjom toga mosta suglasila Europska unija koja ga u najvećem dijelu financira, što je bio, ističe se, najbolji odgovor bošnjačkom članu BiH Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću i predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću koji su najavili protivljenje izgradnji Pelješkog mosta.

Oživljavaju se ratni planovi 'izlaska u Neum'

HDZ BiH dodaje kako bošnjačke stranke nastoje oživjeti ratne planove 'izlaska u Neum' i izgradnji luke kako bi etnički ovladali tim područjem. Podsjetili su kako su 1995. bošnjački predstavnici pod palicom Ibrahima Bušatlije i Bosanskog pomorskog društva (sa sjedištem u Vogošći kod Sarajeva) izdali svojevrsni manifest pod nazivom „Bosansko primorje i Neum“, u kojem su sadržani geopolitički pogledi na prostor Neuma i izgradnje pomorske luke na tom prostoru.

"Veliki san spomenutog Bušatlije, još 1995. godine predviđao je Neum kao strateško uporište bosanskih ciljeva i izlaska na more, kao i pokušaja direktnog utjecaja na taj prostor kroz izgradnju morske luke, a samim time i izmjene etničkog sastava kojim bi tadašnji bošnjački lideri uspjeli poklopiti jedini prostor na kojem je BiH imala pristup moru", navodi HDZ BiH i pojašnjava kako su Konjic i Jablanica zajedno sa Stocem i Neumom dio tzv. zelene transverzale kojom bi političko Sarajevo dugoročno dirigiralo.

Pročitajte više