IZBORI U HDZ-U

HDZ čeka politički pokolj kakav još nismo vidjeli i to je dobro

Foto: Robert Anic/Dusko Jaramaz/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HDZ nikad nije bio nježna stranka ni prema svojim političkim protivnicima, a ni prema vlastitim ljudima uhvaćenim u unutarstranačkim previranjima na gubitničkoj strani. Dovoljno je podsjetiti da se stranka de facto odrekla svojeg osnivača Franje Tuđmana tijekom predsjednikovanja Ive Sanadera, koji je nakon odlaska s mjesta premijera i predsjednika stranke iz HDZ-a izbačen, a istu je sudbinu doživjela i njegova nasljednica Jadranka Kosor.

U svakom slučaju, duga je lista žrtava HDZ-ovih unutarstranačkih ratova, u kojima se često nisu birala sredstva obračuna u borbi za moć, no čini se da ovi unutarstranački izbori sa sobom donose i novu kvalitetu bratoubilačkih obračuna u HDZ-u te najavljuju dosad neviđen pokolj među HDZ-ovcima.

Uvrede pljušte sa svih strana

Teško je zapravo obuhvatiti sve teške riječi koje su vodeći ljudi HDZ-a jedni drugima uputili proteklih dana pa ćemo pokušati izdvojiti one najupečatljivije.

>> Plenković: Brkić je prvi govorio da idemo s HNS-om. Neka me demantira

Predsjednik stranke Andrej Plenković i njegov zamjenik Milijan Vaso Brkić jedan su drugog (in)direktno optužili za laganje. Plenković je izjavio kako je baš Brkić inzistirao na koaliciji HDZ-a i HNS-a, dok je Brkić to demantirao i istaknuo da je on bio za koaliciju s HSS-om, dodavši kako se Plenković treba sjetiti osme zapovjedi (“Ne reci lažna svjedočanstva!”) i ispovjediti se.

>> Brkić žestoko odgovorio na Plenkovićeve optužbe, poručio mu i da se ispovijedi

Brkić je Plenkovića optužio da u HDZ-u stvara kult ličnosti, a slične kvalifikacije je na Plenkovićev račun uputio i njegov glavni izazivač Miro Kovač, koji ga je usporedio s Josipom Brozom, što je u HDZ-u vjerojatno najgora moguća uvreda, i faraonom. 

Penava Plenkovića usporedio s Garfieldom koji prdi

Prethodno je Kovač Plenkovića optužio da je HDZ odveo s Tuđmanove linije, a njegov kandidat za zamjenika Ivan Penava je bio još slikovitiji, usporedivši Plenkovića s epizodom Garfielda u kojoj slavni ljubitelj lazanja glumi engleskog kralja pa mu svi, kad prdne, govore kako to divno miriše.

>> Kovač, Stier i Penava oštro poručuju: Kad pobijedimo, neće biti faraona u HDZ-u

Plenkovićev saveznik Gordan Jandroković je žestoko odgovorio Brkiću, ističući kako je baš on kao glavni tajnik stranke njegovao svoj kult ličnosti. Jandroković je zaprijetio kako će od sada govoriti izravno sve ono što zna i što misli, a što će nekim ljudima biti vrlo neugodno. Dosad to nije radio, kaže, jer je vodio računa o interesima HDZ-a.

Optužbe su se nastavile i u sinoćnjem Otvorenom, u kojem su gostovali Tomo Medved i Branko Bačić, Plenkovićevi kandidati za zamjenika predsjednika i potpredsjednika HDZ-a, te Ivan Penava i Davor Ivo Stier, Kovačevi kandidati za iste funkcije.

>> HDZ-ovci se međusobno svađali u Otvorenom, pričalo se i o prijetnjama

Za analizu situacije u HDZ-u obratili smo se profesoru Fakulteta političkih znanosti Berti Šalaju. On podsjeća da je u HDZ-u već bilo žestokih okršaja, ali da je ova retorika ipak nešto novo.

Berto Šalaj: Ovo čemu danas svjedočimo je specifično

“Bili smo svjedoci slavnog sukoba Sanadera i Ivića Pašalića, u kojemu je bilo svega, no tu se mnogo toga odigravalo skriveno od očiju javnosti. Danas znamo kako su se tada brojali glasovi. Ovo čemu danas svjedočimo je ipak specifično. Između ostaloga i po tome što su ovi prvi kompetitivni izbori unutar HDZ-a dok je stranka na vlasti. Po tome su ovakvi tipovi napada koji dolaze iz Plenkovićevog, odnosno Kovačevog tima nešto specifično. Čini mi se da u tim napadima prednjači Milijan Brkić, kao da je on jedini koji igra na sve i ništa, da je potpuno skinuo rukavice. Bit će zanimljivo pratiti taj sukob između aktualnog predsjednika HDZ-a i aktualnog zamjenika predsjednika. Već smo vidjeli da su se Jandroković i ministar Horvat postrojili iza Plenkovića i čini se da će oni, figurativno rečeno, najviše pucati po gospodinu Brkiću”, kaže Šalaj za Index.

“To je definitivno nova retorika. U sukobu Sanader-Pašalić se ipak išlo s umivenom retorikom. Ovo je dosad u HDZ-u neviđeno, naročito kad su na vlasti”, dodaje.

Kreće li sad obračun HDZ-ovaca otkrivanjem afera?

Bit će veliki izazov očuvati jedinstvo stranke nakon unutarstranačkih izbora, upozorava Šalaj te dodaje kako mu se čini da su Stier i Penava u Otvorenom ipak “malo prikočili retoriku”.

Pitanje je i hoće li u sljedećih mjesec dana do stranačkih izbora krenuti i međusobni obračun HDZ-ovaca otkrivanjem afera ključnih aktera u sukobu za kontrolu nad strankom.

“U HDZ-u ima toliko toga da me ne bi čudilo da isplivaju nove stvari. HDZ je toliko razgranao taj koruptivno-klijentelistički sustav da se sada i sami licemjerno čude nekim slučajevima, primjerice onom Krešimira Žunića u Agenciji za promet nekretnina. U svakom slučaju je moguće da će se u unutarstranačkoj borbi pojaviti nove afere koje će služiti za difamiranje protivnika”, prognozira Šalaj.

Je li ovaj bratoubilački rat u HDZ-u dobar ili loš za hrvatsko društvo i političku scenu?

“HDZ je uvijek bio velika stranka koja je objedinjavala dvije frakcije, ako ne i više. Jedna je taj desni centar, demokršćansko-narodnjački, kakav postoji širom Europe, primjerice CDU u Njemačkoj. Njih predvodi aktualni premijer Plenković. Druga moćna frakcija je bila tvrda, nacionalistička linija koja je naginjala radikalnoj desnici, koju je najviše isticao Karamarko. HDZ je u proteklih 30 godina uspijevao nekako pomiriti te dvije struje, uspio je zadržati jedinstvo stranke, i to jer su imali vlast. Vlast je omogućavala da se svima distribuiraju resursi, no čini mi se da je duh koji je pušten iz boce dolaskom Karamarka na čelo HDZ-a nemoguće vratiti nazad. Danas postoje dvije različite stranke unutar HDZ-a, za koje je pitanje hoće li se moći pomiriti”, smatra Šalaj.

Otvara se prostor za radikalnu desnicu

Ovaj analitičar ističe da bi “pobjeda Plenkovića na ovim unutarstranačkim izborima značila da se u Hrvatskoj otvara prostor za formiranje radikalne desnice, oko Miroslava Škore ili na neki drugi način”. 

“Plenkovićeva pobjeda je kratkoročno bolja za liberalnu demokraciju, no ona dugoročno otvara veliki prostor radikalnoj desnici. Moguće je da ćemo ubuduće imati problem radikalne desnice kakav postoji u mnogim državama Europe”, kaže Šalaj.

S obzirom na to koliko su se sukobljene frakcije HDZ-a već javno posvađale, otvara se i mogućnost da će poraženi jednostavno napustiti stranku. Primjerice, Ivan Penava je to već nekoliko puta najavljivao.

Raskol HDZ-a?

“Vjerojatno odlazak iz HDZ-a neće biti masovan ako Plenković opet postane predsjednik stranke jer njih ipak sve zajedno drži želja za vlašću. No, moguć je odlazak istaknutih pojedinaca, koji će se priključiti Škorinoj platformi ili pokušati s osnivanjem vlastite stranke”, tvrdi Šalaj.

Neke od Kovačevih i Stierovih kritika Plenkoviću su “potpuno nevjerodostojne”, ali to neće odrediti rezultat izbora u HDZ-u, smatra Šalaj. Naime, pobjeda Kovačeve ekipe znači da se HDZ dovodi u situaciju da ruši vlastitog premijera, što bi dovelo u pitanje opstanak HDZ-a na vlasti, a to HDZ-ovci najmanje toleriraju. “Nevjerodostojnost Kovača ili Stiera sigurno nije njihova najveća prepreka u rušenju Plenkovića jer mi znamo da ni HDZ-ovi birači ni članovi nemaju velikih problema s nevjerodostojnošću”, kaže Šalaj.

Ono što je loše za HDZ dobro je za Hrvatsku

S obzirom na to kako je počela kampanja za čelne funkcije u HDZ-u, nije pretjerano očekivati da ćemo u sljedećim tjednima svjedočiti dosad neviđenom pokolju unutar HDZ-a. Postoji i realna mogućnost da će se HDZ-ovci u unutarstranačkoj kampanji toliko međusobno zakrviti da nakon izbora neće biti moguće ujediniti stranku, već će uslijediti čistka ili preventivni odlazak poraženih.

Bilo kako bilo, sve to ne mora biti loše za Hrvatsku. Baš obratno. U proteklih 30 godina su pokazali da je često ono što je loše za HDZ itekako dobro za Hrvatsku i njene građane. Barem ćemo se zabavljati saznajući za dosad neprijavljene nekretnine, ljubavnice, koruptivne sheme i sve ostalo što je standardni HDZ-ov modus operandi.

Pročitajte više