HDZ cenzurira svog kandidata: Hebrang bi odmah pomilovao i Glavaša?

"IZJAVU o stavu predsjedničkog kandidata HDZ-a Andrije Hebranga o Branimiru Glavašu dobit ćete za otprilike tri tjedna", ljubazno nam je danas u telefonskom razgovoru pokušala objasniti glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak nakon što već danima neprestano kontaktiramo stožer predsjedničkog kandidata kako bi saznali tu informaciju.

Kako smo shvatili, Hebrangov stav o Glavašu dobit ćemo tek nakon što bude izabran novi predsjednik Hrvatske, ako i tada. Kako kaže Glavak, mnogo je upita pa bi mogli doći na red - kad završe izbori.

Oprostio bi Glavašu

Iako Hebrang na sva druga pitanja odgovora bez problema, pa i Indexu, začudna je tišina oko Glavaša. Index već duže vrijeme pokušava od Hebranga dobiti službenu informaciju o Glavaševom statusu, a uporno odbijanje HDZ-a da dođemo do njihovog predsjedničkog kandidata samo nam potvrđuje neslužbenu informacije iz centra HDZ-a kako bi Hebrang bio spreman kao predsjednik sve oprostiti Glavašu.

Uostalom svi njegovi postupci prije i za vrijeme kampanje upućuju nas na to. Hebrang već odavno favorizira bjegunca Glavaša pa je tako opravdavajući kako je moguće da Glavaš i dalje prima 24 tisuće kuna saborske plaće i ima i dalje pravo na saborski stan rekao da "nitko nije kriv dok presuda ne postane pravomoćna pa tako ni Glavaš". Hebrang koji je do jučer stavljao ruku u vatru za neke svoje stranačke kolege i dalje je drži za nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca koji je sada trebao biti u zatvoru, a ne uživati u slobodi.

Hvali Šišljagića koji vrijeđa Kosor

Hebrangove izjave postale su nepoćudne za službenu politiku HDZ-a, posebice kada je njihov predsjednički kandidat nedavno ničim izazvan ustvrdio za saborskog zastupnika Vladimira Šišljagića da mu je najdraži oporbeni političar.

"Brzo sagledava simptome, nalazi i predlaže rješenja i provodi ih u djelo. Jedan je od onih koji odgovaraju mojoj viziji političara", rekao je Hebrang za zastupnika HDSSB-a koji je tako dobro "sagledao simptome" vezano za sporazum Kosor - Pahor da je premijerku Kosor i šeficu HDZ-a javno u Saboru prozvao za "izdaju nacionalnih interesa".

Tradicionalni Hebrang htio Coloniju!?

Koliko je Hebrang blizak Glavašu dokazuje i činjenica da je u njegovoj kampanji angažirana i Colonia. Hebrangu kao tradicionalistu baš ne odgovaraju brzi i moderni ritmovi, no godi mu činjenica da je upravo ta grupa nedavno nastupila na proslavi Glavaša, bjegunca od hrvatskog pravosuđa u Tomislavgradu (BiH).

Navodno je Colonia nastupala za Glavaša potpuno besplatno, no tu su informaciju kasnije opovrgavali po medijima. Za koliko sviraju i pjevaju Hebrangu, iz stožera Andrije Hebranga ne žele ni - zucnuti.

"Smeta li vam činjenica da je grupa Colonia svojedobno nastupila na proslavi Branimira Glavaša u Tomislavgradu (BiH), a danas je angažirana u vašoj kampanji?", pitanje je na koje ćemo odgovor dobiti, kako su nam objasnili u HDZ-u, kada završi kampanja.

Obećavao i manju kaznu?

"Ako me Norac zamoli za pomilovanje, ja ću to sigurno odobriti", poručio je ovih dana bez razmišljanja Hebrang, no prema svemu sudeći to bi sutra bez razmišljanja učinio i Glavašu.

Štoviše, tu je i nikada opovrgnuta priča kako je Glavaš u listopadu 2008. prošle godine zatražio državljanstvo Bosne i Hercegovine, pripremajući teren za bijeg. Tada je predviđao da će mu biti dosuđena zatvorska kazna, no nikako nije očekivao da će dobiti deset godina, nego pet. Navodno u to su ga uvjeravali iz HDZ-a i to Andrija Hebrang i Vladimir Šeks. 

Pročitajte više