HDZ: Danas smo vidjeli novi oporbeni debakl, fijasko, blamažu...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova odbio SDP-ov, odnosno oporbeni prijedlog, da se raspusti i da se odmah raspišu izbori za 11. saborski saziv. Protiv raspuštanja bilo je 78 zastupnika, a za raspuštanje njih 59.

Protiv tog prijedloga, koji je u prosincu prošle godine nakon afere Mreža inicirao SDP, a naknadno mu se priključila i ostala oporba uz izuzetak DP-a, glasalo je 78 zastupnika, dakle svi HDZ-ovi zastupnici i partneri, dok se za izjasnilo njih 59.

Odluka o raspuštanju nije donesena, nije bilo dovoljno glasova, konstatirao je predsjednik sabora Gordan Jandroković, nakon čega su sabornicu napustili zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista. 

"Na glasanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija današnja poruka", kazao je Josip Borić (HDZ).

O prijedlogu da se raspusti sabor je raspravljao prošli tjedan punih 14 sati i već tada je bilo jasno da prijedlog nema potporu HDZ-a. Zastupnici te stranke poručili su da će izbori biti u roku i sukladno demokratskim standardima - kada to odluči većina, a ne manjina.

Apostrofirajući brojne HDZ-ove afere, oporba je ustrajala na tome da se sabor treba raspustiti i izaći na izbore na kojima će birači odlučiti o smjeru kojim država treba ići idućih godina.

Oporba je i u srijedu, prije samog glasanja, ponovila svoje zahtjeve.

HDZ: Nova oporbena sramota

O neuspjelom raspuštanju sabora oglasio se HDZ. Kaže da se radi o novoj oporbenoj sramoti.

"Novi oporbeni debakl i fijasko. Ili blamaža, svejedno. Ovakva bi oporba trebala sama sebe raspustiti. Uspjela je skupiti samo 59 glasova za raspuštanje Sabora.

Čak petina njenih zastupnika, njih 14, nije se uopće pojavila na glasovanju u „presudnom trenutku“. I takvi bi vodili državu. Neslavno je završila još jedna SDP-ova „inicijativa“ - iako su je ushićeno prigrlili Mostovi provokatori, Radnička fronta i NE Možemo.

S druge strane, parlamentarna većina (77 + 1) opet je iskazala odgovornost, čvrstoću, ozbiljnost i stabilnost. U ovome saborskom sazivu i mandatu naše vlade dodatno će rasti plaće, BDP i zaposlenost", napisali su.

Pročitajte više