HDZ i dalje vodi s 62 zastupnika, a SDP s koalicijskim partnerima ima 43 mandata

Po najnovijim neslužbenim rezultatima danas održanih parlamentarnih izbora, koje je objavio DIP u 23.20 sati, HDZ i dalje vodi u osam od 10 izbornih jedinica, i prema prvim neslužbenim procjenama imao bi 62 zastupnika, dok SDP s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice i imao bi 43 zastupnika.

HNS, koji je koalirao s PGS-om, po do sada prebrojanim glasovima osvojio bi 12 mandata, a HSS bi dobio 10. HSP bi imao osam zastupnika, a koalicija HSLS-DC dva. U Sabor ulazi s tri zastupnika i Hrvatska stranka umirovljenika.

Po neslužbenim rezultatima u 11. izbornoj jedinici za dijasporu vodi HDZ s 54 posto, a slijedi koalicija HSLS-DC s 14 posto te HSS s osam posto.

U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović iz SDSS-a te Milan Đukić iz SNS-a. Predstavnik mađarske manjine bio bi Jene Adam, a talijanske Furio Radin, dok će češku i slovačku nacionalnu manjinu zastupati Zdenka Čuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat će Nikola Mak, a Šemso Tanković predstavljat će albansku, bošnjačku crnogorsku makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Na izborima se natjecala 41 samostalna stranačka lista, 28 koalicijskih i 50 neovisnih lista. Za osam manjinskih zastupnika natjecalo se 79 kandidata.

(Hina) sšh az



Pročitajte više