HDZ i HSS se ne mogu dogovoriti oko porezne politike

NAKON razgovora HDZ-ove i HSS-ove stručne skupine za gospodarstvo, potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker i  član HSS-ove stručne skupine Damir Novotny izjavili su novinarima da su definirali strateške ciljeve.

Dosta dugo smo razgovarali o ciljevima gospodarske politike i bilo je važno to definirati u pogledu stope gospodarskog rasta i rasta BDP-a, rekao je Novotny, a Šuker istaknuo da će stručne skupine definirati ciljeve porezne politike.

Ima puno prostora za dogovor i "oko nekih stvari ne treba stvarati probleme", rekao je Šuker.

Dvije se stranke nisu usaglasile oko porezne politike. HDZ ostaje pri svom zahtjevu da se stopa PDV-a smanji na 20 posto te da se za neke proizvode uvede nulta međustopa.

HSS-ovci inzistiraju da se ostane na sadašnjoj stopi PDV-u od 22 posto te da se za neke proizvode uvede međustopa od 11 ili 12 posto.

Novotny je pak rekao da HSS vrlo čvrsto podržava stajališta da niske stope rasta ne vode Hrvatsku iz recesije u kojoj se nalazi već nekoliko godina, a iz koje želimo brzo i radikalno izaći.

Ne možemo se zadovoljiti gospodarskim rastom od 2,5 do 3 posto i naš je cilj gospodarski rast između 5 i 7 posto i oko toga smo se usuglasili, rekao je.

Odgovarajući na novinarski upit Novotny je rekao kako ne bi trebalo licitirati oko konkretnih pitanja ekonomske politike odnosno porezne politike koja utječu na opći standard građana. Postoje određene razlike i one se moraju usuglašavati. Moramo doći do razine vrlo konkretnih mjera gospodarske politike, rekao je.

Također je na novinarski upit ponovio da HSS nije spreman odustati od stope PDV-a od 22 posto i da zahtjeva različite stope za proizvode prehrambeno-prerađivačke industrije.


Upitan, hoće li biti smanjenja PDV-a za dva posto i ostalih poreza Šuker je pak odgovorio da će to definirati stručne skupine. Kao osnovne ciljeve gospodarske politike naznačio je rast zaposlenosti i bruto društvenog proizvoda te ponovio da je predsjednik HDZ-a Sanader najavio smanjenje PDV-a kao jednog od prvih koraka buduće Vlade.

Šuker je najavio da bi se u srijedu ili četvrtak mogli objaviti rezultati današnjih razgovora u kojima je učinjen veliki korak i prema kojima se vrlo brzo može očekivati postizanje dogovora.

Novotny je dodao da je slijedeći sastanak dogovoren za ponedjeljak.

U HSS-ovu izaslanstvu su glavni HSS-ov ekonomist Branimir Lokin, predsjednik zagrebačkog HSS-a Damir Novotny i član stranačkog predsjedništva Željko Pecek.

U izaslanstvu HDZ-a u su potpredsjednik Ivan Šuker i autori HDZ-ovog gospodarskog programa Ante Babić i Gordan Jandroković.

Predsjednici HDZ-a i HSS-a Ivo Sanader i Zlatko Tomčić na jučerašnjem su sastanku izrazili očekivanje da će razgovori biti završeni do kraja tjedna.

 

Pročitajte više