Plenković se razbacuje vašim novcem: 40 državnih tajnika plaćat ćete 10 milijuna kuna godišnje

Foto: FAH

VLADA Andreja Plenkovića nastavlja popunjavati kadrovsku križaljku. Dosad je - umjesto dosadašnjih zamjenika ministara - imenovano 26 državnih tajnika, a očekuje se imenovanje još njih desetak.

Na svakom zamjenika ministra tako ide i do tri nova državna tajnika, čime administracija buja do praktički neviđenih razmjera.

Kada se uzme u obzir koeficijent za izračunavanje plaće državnih dužnosnika za državne tajnike, dolazi se do bruto plaće od 20-ak tisuća kuna po tajniku.

Uzimajući u obzir da će ukupno biti imenovano između 30 i 40 državnih tajnika, godišnji bruto iznos koji će se trošiti na njihove plaće mogao bi dosegnuti i 10 milijuna kuna. Usprkos svim najavama o racionalizaciji koje su se mogle čuti u kampanji Plenkovićevog HDZ-a.

Za komentar novonastale situacije obratili smo se SDP-ovom zastupniku Peđi Grbinu, koji je još prilikom konstituirajuće sjednice Sabora, 14. listopada, upozorio na bujanje administracije, te bivšem SDP-ovom ministru uprave Arsenu Bauku.

Racionalizacija u režiji MOST-a i HDZ-a

"Racionalizacija u režiji Mosta i HDZ-a izgleda tako da prije nego se u nju krene imamo 31 središnje tijelo državne uprave, a poslije 32. SDP bi pozdravio zamjenu zamjenika ministra državnim tajnicima, ali da je to napravljeno do kraja, odnosno da su ukinuti pomoćnici ministara, a umjesto njih uvedeni ravnatelji uprava. Ovako, jedan zamjenik ministra zamjenjuje se s nekoliko državnih tajnika", rekao je Grbin još prije mjesec dana, podsjećajući da je jedna od HDZ-ovih vlada imala čak 60 državnih tajnika.

Andrej Plenković je tada odbacio njegove teze o bujanju administracije, a  potvrdio je i da je nekada bilo preko 60 državnih tajnika. Ipak, Plenković je podsjetio da tada nisu postojali pomoćnici ministara, nego su ravnatelji birani na javnim natječajima.

"Nije nam namjera imenovati pretjerano velik broj državnih tajnika, naprotiv", poručio je u listopadu Plenković.

No, otada se broj državnih tajnika popeo na 26.

Grbin, koji je to predvidio, za Index kaže kako sve što vidimo ukazuje na činjenicu da racionalizacije neće biti.

Grbin: Najveći broj dužnosnika u zadnjih 20 godina

"Kod konstituirajuće sjednice smo ukazali da se uvode državni tajnici i da će ih biti više nego zamjenika ministara, i to bez da se ukidaju pomoćnici ministara! To će dovesti do najvećeg broja državnih dužnosnika u zadnjih 20 i više godina", rekao nam je Grbin.

"Također, istaknuli smo da se povećava broj središnjih tijela državne uprave. Činjenica je da njihov broj raste, i to je pokazatelj da ova vlada ne ide ka racionalizaciji", ističe Grbin.

Arsen Bauk je za Index kroz smijeh prokomentirao kako se radi o "vjerodostojnom" potezu.

Bauk: Eto vjerodostojnosti

"Šta da kažem... Ta racionalizacija gdje 20 postaje 40 ne može se drugačije nazvati nego vjerodostojnost. Kada bismo sve tako racionalizirali, gdje bi nam bio kraj", prokomentirao je kratko.

Pročitajte više