Jedan se tukao u kafiću, drugi nudio mito. Oba su na listi HDZ-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL - FaH

HDZ je na listu u trećoj izbornoj jedinici stavio dva kandidata koja su javnosti poznati po incidentima.

HDZ-ov varaždinski župan Anđelko Stričak, koji će nositi listu u toj jedinici je tako u noći s 23. na 24. rujna 2022. sudjelovao u tučnjavi u jednom kafiću u samom centru Varaždina, a pritom je bio pijan. Jutro nakon izmjerena su mu 2.02 promila alkohola u krvi.

Stričak sudjelovao u tučnjavi, vrijeđao policajce

Na snimci nadzorne kamere bilo je vidljivo da je Stričak napao jednog mladića, iako je on ranije tvrdio da nije započeo tučnjavu u kojoj je Stričak dobio čašom u glavu, pri čemu je zadobio posjekotine i deset šavova. HDZ-ov župan je mladiću stavio ruku oko vrata te se činilo da ga guši, a u sljedećem je trenutku došlo do naguravanja.

Policija je navela i da je vrijeđao policijske službenike te da je odbio predočiti osobnu iskaznicu, a za to je inače predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od 30 dana. Stričak je dobio samo prekršajnu prijavu.

Stričak se branio da je cijelo vrijeme sa svojim kolegama bio za svojim stolom te da nikome nisu prilazili niti ikoga zadirkivali, kao i da nije bilo kontakta s nekom drugom osobom te da nikoga nije odgurnuo, a da ni napadač nije prišao njihovom stolu, nego ga je samo pogodio čašom. Kazao je i kako ne zna koji je bio motiv napada.

"Pogledao sam tu snimku. Ja ne vidim tamo da je on nekog udario", branio ga je i premijer Andrej Plenković.

 

Prijave za obiteljsko nasilje

Stričak je bio prijavljivan i za obiteljsko nasilje. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je 7. prosinca 2017. uputila varaždinskom Centru za socijalnu skrb dopis. U njemu navodi da je ured zaprimio anonimnu prijavu protiv Anđelka Stričaka za obiteljsko nasilje.

Prijavljen je bio i 2009. godine. Novomarofska policija je tada centru dostavila obavijest o postupanju policijskih službenika nakon prijavljenog nasilja u obitelji između supružnika.

Anđelko Stričak i njegova supruga na Prekršajnom sudu u Varaždinu su oslobođeni za događaj iz prosinca 2009. godine, prema pisanju portala Varaždinski.net

Tušek iz afere "kaj bi ti štel biti"

Žarko Tušek je dugogodišnji HDZ-ovac iz Zaboka te jedan od vodećih ljudi krapinsko-zagorskog ogranka stranke, a dobio je šesto mjesto na listi.

Sadašnji gradonačelnik Oroslavja, Viktor Šimunić je nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora 2021. razotkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek nudi što god želi ("kaj bi ti štel biti") u zamjenu za podršku na lokalnim izborima.

Šimunić se tako našao s Tušekom i tadašnjim gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom (također HDZ-ovcem) u Gredičakovoj kleti iznad Oroslavja.

Na snimci, za koju je i Tušek tada potvrdio da je autentična, čuje se kako Tušek Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju iako to zakon izričito zabranjuje.

Tušek je kasnije "nagrađen" mjestom predsjednika saborskog odbora za gospodarstvo.

Autom udario djevojčicu na zebri pa zvao šefa policije

Tušek je također 2019. sudjelovao u prometnoj nesreći kada je udario djevojčicu koja je prelazila zebru, a umjesto broja 112 ili 192, nazvao je načelnika policijske postaje u Krapini.

"Mi smo u Krapini, to je selo, njega sam se prvog sjetio. Zašto nisam zvao 112? Zato jer nisam, nazvao sam njega, nazvao sam policajca kojeg sam se prvog sjetio i pozvao ih da pošalju patrolu", rekao je tada Tušek.

Djevojčica je prošla s lakšim ozljedama.

Pročitajte više