HDZ: Netočno interpretirana sjednica odbora o Iraku

HDZ je odbacio izvještaje medija po kojima je ta stranka promijenila stajalište prema rješavanju iračke krize, poručivši da je HDZ ostao dosljedan u stajalištu prema toj krizi.

Stranke Ive Sanadera, dane u utorak nakon zajedničke sjednice saborskih odbora za unutarnju i vanjsku politiku, ocijenio da je HDZ ublažio svoju potporu politici američkog predsjednika prema Iraku.

HDZ u priopćenju pak poručuje da je o pitanju iračke krize imao jasan i dosljedan stav od njenoga početka.

Stranka tvrdi da su se, ´zbog nekorektnih i netočnih izjava predstavnika koalicijske Vlade´, u javnosti pojavile ´neutemeljene i pogrešne interpretacije´ sa zatvorene sjednice saborskih Odbora te netočne interpretacije o stajalištima HDZ-a u pogledu iračke krize.

´Želimo upozoriti hrvatsku javnost da je Vlada lutala od jednog do drugog stajališta, dok je HDZ o pitanju iračke krize imao jasan i dosljedan stav od njenoga početka´.

HDZ, kaže se u priopćenju, drži da bez transatlantske suradnje nema sigurnosti europskog kontinenta.

Dva saborska odbora - za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te za vanjsku politiku na zajedničkoj su sjednici razmotrili iračku krizu. Dok je prvi podržao stajališta vlade o tom pitanju na drugom nisu usuglašena stajališta. Vladajuća koalicija na sjednici Odbora za vanjsku politiku, u kojemu inače ima većinu, u utorak je, po medijima, imala manje zastupnika od oporbenih.

´To izvješće nije dobilo potporu klubova oporbe, a nije prihvaćeno ni na saborskom Odboru za vanjsku politiku u kojem vladajuća koalicija ima većinu´, stoji u priopćenju HDZ-a.

HDZ je u priopćenju pozdravio najnoviju izjavu Europske unije koja ´pokazuje europsku odlučnost i spremnost za zajedničku borbu s SAD-om i drugim saveznicima u antiterorističkoj koaliciji´.

Pročitajte više