LOKALNI IZBORI

HDZ obećava graditi tvornicu cjepiva. Ovo su najluđa obećanja koja su davali

Foto: FAH/EPA

KANDIDAT HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović sinoć je u Dnevniku HTV-a obećao da će mu, ako bude izabran, prioritet biti izgradnja tvornice cjepiva za borbu protiv covida-19.

"Ne možemo se dovesti u situaciju da čekamo hoće li nam netko isporučiti cjepivo", rekao je Filipović, tako usput i vjerojatno nehotice kritizirajući vladu Andreja Plenkovića, svojeg stranačkog šefa, jer Hrvatska se već dovela u takvu situaciju.

>> HDZ-ov Filipović: Ako pobijedim, prioritet će mi biti izgradnja tvornice cjepiva

Pored toga, posve je nejasno koje bi to bilo cjepivo koje bi proizvodila ta Filipovićeva, odnosno tvornica Grada Zagreba, pa se može reći da se Filipović tom izjavom pridružio dugoj tradiciji HDZ-a u davanju suludih predizbornih obećanja. Napominjemo da su u ovom članku navedena samo neka od najluđih obećanja HDZ-a jer bi za navođenje svih trebalo napisati knjigu.

Tuđman je obećavao da će Hrvatska biti kao Švicarska

Sve je, naravno, započeo utemeljitelj HDZ-a Franjo Tuđman koji je na izborima 1990. obećavao da će Hrvatska pod njegovim vodstvom biti kao Švicarska. 

"Nijedno radno mjesto više neće biti sigurno, oni koji znaju i koji su sposobni imat će prednost", obećavao je HDZ 1990. Svi znamo da je HDZ prednost dao podobnima i bliskima stranci.

HDZ je na vlast došao pomoću laži i suludih obećanja te je u istom stilu nastavio sljedećih 30 godina.

Kolinda je obećavala plaće od 8000 eura

Šampionka ludih obećanja svakako je bila i HDZ-ova predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je u kampanji za reizbor obećala da će Hrvatima srediti poslove s mjesečnom plaćom od 8000 eura.

Na predizbornom skupu u Osijeku sredinom prosinca 2019. Kolinda je ustvrdila kako će "otvoriti nova radna mjesta" iako neki tvrde da se to ne može.

"Tvrdim da se to može jer već imam dogovore s nekim državama da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisuća eura. Zamislite što to znači za naše mlade", istaknula je Kolinda petljajući jezikom. Riječ je o nastupu koji je po količini proizvedenog susramlja ušao u hrvatske političke anale.

Kolinda je, inače, kada je 2015. tijesno izabrana za predsjednicu RH, obećala i da će "Hrvatska biti među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama Europske unije".

Ivana Maletić je obećavala 180 tisuća novih radnih mjesta

Obećavanje radnih mjesta inače je jedna od omiljenih aktivnosti HDZ-a u predizbornoj kampanji. 

Tako je u predizbornoj kampanji 2016. godine, u kojoj je na kraju pobijedio HDZ predvođen Plenkovićem, njihova tadašnja eurozastupnica Ivana Maletić bila zadužena za izradu programa i za promoviranje ekonomske politike stranke. U kolovozu 2016. Maletić je dala veliki intervju za Jutarnji list u kojem je obećala da će HDZ, ako dođe na vlast, "otvoriti 180 tisuća radnih mjesta". "Ključ su porezna reforma i reindustrijalizacija", tumačila je Maletić tada svoju viziju ekonomske politike buduće vlade u kojoj je definitivno na istaknutoj poziciji vidjela i sebe.

Na kraju je odbila poziciju u prvoj Plenkovićevoj vladi, ostala kao eurozastupnica u Bruxellesu i onda dobila poziciju u Revizorskom sudu EU za mjesečnu plaću od oko 20 tisuća eura (oko 150 tisuća kuna). Od obećanih 180 tisuća radnih mjesta, naravno, nije bilo ništa.

Karamarko je obećavao tunele ispod Jadrana, a Sanader e-mail svakom građaninu RH

Kada je pak predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, on je obećavao izgradnju tunela ispod Jadrana.

"Prije svega govorim o našim podvodnim tunelima kojima ćemo spajati hrvatske otoke s kopnom kao, primjerice, Norveška, Japan ili Kanada", rekao je Karamarko 2013. na predstavljanju HDZ-ova gospodarskog programa u Splitu.

Njegov prethodnik na čelu stranke Ivo Sanader je pak u predizbornoj kampanji 2007. obećavao da će svakom građaninu RH dati e-mail adresu. 

Plenković je obećavao državni servis za turistički booking

Trenutni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je prošle godine u predizbornoj kampanji obećavao osnivanje državnog booking servisa za turističke kapacitete.

Državni booking imao bi proviziju od tek 5 posto, čime bi navodno konkurirao globalnim servisima koji uzimaju više, a omogućio bi novi turistički uzlet, kako se građane uvjeravalo u programu Plenkovićevog HDZ-a.

"Iz onoga što naši ljudi koji se bave turizmom kažu, dosta velik dio tih sredstava ostane toj platformi (Booking.com, op.a.). Ova ideja ide našem čovjeku poduzetniku u prilog. Cijela intencija je da poduzetnik više novca dobije, a ne manje", objašnjavao je prošle godine Plenković. Od državnog bookinga, naravno, ništa nije bilo.
 

Pročitajte više