HDZ odlučio: U Jasenovcu ostaje ploča s ustaškim pozdravom

Foto: Hina

PLOČA s ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu do daljnjeg, poručio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković .

“Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo dati preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do ožujka 2018. godine. Kada vijeće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i poduzeti druge mjere”, kazao je Bošnjaković.

Ministar pravosuđa tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče ne postoji. Ponovio je da je grb HOS-a, unutar kojeg je ZDS, službeno registriran i priznat. “Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom rat bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima”, rekao je u intervjuu koji je dao Večernjem listu.

Bošnjaković: Dobro je da se ne rješava na brzinu

Bošnjaković kaže da su na saborskom Odboru za Ustav prihvatili tezu da ploča s pozdravom "ZDS" u Jasenovcu može vrijeđati ljude koji su ondje stradali zbog nacionalne i rasne pripadnosti.

Ministar zapravo ne krije da se odugovlači s rješavanjem jer napominje da je dobro da o tome odlučuje savjet, "da se ta priča ne bi rješavala na brzinu i pod tenzijama”.

Zakon kojim bi se sankcionirali simboli totalitarizama neće se donijeti prije nego što povjerenstvo završi s radom, pa tako ni ploču HDZ neće micati dok ne bude zakona. A možda ni onda.

Plenković se ne usudi suprotstaviti ustaškom naslijeđu


Bošnjakovićev intervju još jednom je potvrdio da se Plenkovićeva vlada ne usudi suprotstaviti ustaškom naslijeđu.

Iako mu postojeći zakoni daju legitimitet da skine ustaški pozdrav, premijer je, nespreman da se zamjeri radikalnoj desnici osnovao povjerenstvo.

Obmani da je Plenković i njegov HDZ tolerantniji od Karamarkovog pridonijela je koalicija s HNS-om, kao i podrška vladi od predstavnika srpske manjine.

HNS-ovi Predrag Štromar i Srđan Gjurković, obećavali su da će skinuti ploču u roku mjesec dana od njihovog ulaska u vladu. Naime, dok su bili u opoziciji govorili su da je strašnije od same ploče šutnja vlasti na sramotni natpis u Jasenovcu te da cijela Hrvatska mora stajati u obrani civilizacijskih dosega 21. stoljeća.

Samo mjesec dana vlasti HNS-u je bilo dovoljno da zaborave na "sramotni natpis" te su kazali kako nije stvar samo jedne ploče, nego da traže cjelovito rješenje.

Index je zatražio komentar HNS-a i SDSS-a na Bošnjakovićevu izjavu. Ovaj drugi još čekamo, a u HNS-u kažu da su s premijerom dogovorili brzo uklanjanje ploče te da im nije prihvatljiv ostanak u vladi koja se ne drži dogovora. Podsjećamo, od njihovog ulaska u vladu prošlo je gotovo tri mjeseca.

Pročitajte više