HDZ prosječno osvojio oko 35 posto, SDP oko 23 posto

PO DANAŠNJIM rezultatima DIP-a od 15 sati, a neslužbenim izračunima Hrvatska demokratska zajednica na parlamentarnim je izborima u 11. izbornih jedinica, prosječno osvojila oko 35 posto glasova.

Rezultati HDZ-a kreću se od gotovo 49 posto, koliko je ta stranka osvojila u 9. izbornoj jedinici koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, do 18,53 posto glasova, što joj je najslabiji rezultat ostvaren u 8. izbornoj jedinici - Istarska županija i zapadni dio Primorsko-goranske, gdje je po osvojenim glasovima na drugom mjestu.

U 11. izbornoj jedinici za dijasporu, HDZ je po zadnjim podacima DIP-a od 15 sati osvojio 56,61 posto glasova.

Druga najsnažnija stranka je SDP, koji je prosječno u deset izbornih jedinica osvojio oko 23 posto glasova.

Njihov najbolji rezultat ostvaren je u koaliciji s IDS-om u 8. izbornoj jedinici - 40,75 posto glasova, a najmanje je dobio u 9., u kojoj je na izbore izišao samostalno - 15,26 posto.

HNS je pak prosječno osvojio 7,37 posto u osam od deset izbornih jedinica. Najbolji je bio u 3. koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju gdje je osvojio 15,34 posto glasova, a najmanje u 9. izbornoj jedinici gdje je osvojio 6,06 glasova.

HSS je u osam od 10 izbornih jedinica prosječno osvojio 6,57 posto glasova. Najviše je dobio u 2., koja obuhvaća istočni dio Zagrebačke, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba gdje je dobio 13,92 posto glasova. Najslabiji je rezultat ostvario u 9. izbornoj jedinici osvojivši 5,18 posto glasova.

HSP je izborni prag prošao u osam izbornih jedinica prosječno osvojivši gotovo šest posto glasova. Najbolje je prošao u 4. izbornoj jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju gdje je osvojio 9,05 posto glasova, a najslabiji je bio u 9. gdje je osvojio 5,77 posto glasova.

Koalicija HSLS-DC prešla je prag u 2., 3. i 5. (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) izbornoj jedinici, osvojivši prosječno 5,68 posto glasova.

Hrvatska stranka umirovljenika također je prešla prag u tri izborne jedinice u 3., 4. i 8, a najbolji su u 3. gdje su osvojili 6,14 posto.

U Sabor će i Hrvatska demokratska seljačka stranka (HDSS) nositelja Ive Lončara koja je u 3. izbornoj jedinici osvojila 5,59 posto glasova.

To su neslužbeni izračuni temeljem privremenih neslužbenih izbornih rezultata DIP-a od 15 sati do kada su u 9. izbornih jedinica prebrojani glasovi sa svih biračkih mjesta, osim u jednoj gdje je prebrojano 99,8 posto.

U 11. izbornoj jedinici za dijasporu prebrojano je 96,9 posto biračkih mjesta, a u 12. posebnoj izbornoj jedinici za sve je predstavnike manjina prebrojeno 99,9 posto biračkih mjesta.

(Hina) sšh az

Pročitajte više