HDZ protiv HNB-a: Rohatinski radi protiv nacionalnih interesa Hrvatske!



HRVATSKA narodna banka ne radi u hrvatskom nacionalnom interesu, kazao je HDZ-ovac Goran Marić na sjednici saborskog Odbora za financije. Viceguverner HNB-a Relja Marić tom je odboru u utorak predstavio izvješće o radu HNB-a, koje nije prihvaćeno.

Na sjednici Odbora bilo je prisutno tek šest članova; uz četiri HDZ-ovca, u Saboru su bili još i Josip Friščić (HSS) i Mile Horvat (SDSS). Većina članova odbora bila je suzdržana, a predsjednik Odbora Marić, koji slovi kao veliki protivnik Željka Rohatinskog, po monetarnoj politici središnje banke sasuo je drvlje i kamenje.

"Stablo HNB-a u medijima se kuti lijepim lišćem, ali plodovi tog stabla su gorki. A stablo se mjeri po plodovima, ne po lišću", metaforički se izrazio Marić, koji tvrdi da iz HNB-ovog izvješća proizlazi da je situacija u Hrvatskoj idilična, odnosno da možemo biti sretni što nam nije još i gore.

"Monetarna politika HNB-a već godinama potiče uvoz i ubija izvoz", kaže Marić koji je i ovoga puta zastupao svoju staru tezu da Rohatinski pogoduje bankarskom sektoru. Središnja banka, tvrdi Marić, dopušta bankama ogromne profite, od čega 4,4 milijarde kuna otpada samo na prihode od provizija i naknada.

"Dobar dan - naknada, hoćete sjesti - naknada, doviđenja - naknada", opisivao je Marić poslovanje banaka, koje svojim klijentima naplaćuju 227 različitih naknada! "Reklo bi se da HNB uživa u tome da većina u Hrvatskoj ispašta, dok se pojedinci sramotno bogate", kazao je Marić.

Marić je Rohatinskog optužio i za nemar u kontroliranju koliko banke troše i na što novac odlazi. "Predsjednik uprave jedne banke godišnje zaradi 3,3 milijuna kuna. Drugi zarađuje čak 5,2 milijuna kuna. Na saune, masaže i putovanja troše se milijuni", tvrdi Marić.

Pročitajte više