HDZ u Uskoku: "Ovo nije bilo saslušavanje zločinačke organizacije, otvorit ću oči hrvatskom narodu"

NEŠTO prije 13 sati ispred Uskoka su se pojavili Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a te odvjetnik stranke Vladimir Gredelj. Sesvečan je samo prošao pored brojnih novinara, a Gredelj je na pitanje novinara je li spreman, odgovorio: "Uvijek". Dodao je kako očekuje da će davanje iskaza trajati kratko te da će sve nabrzinu ispričati. Najavio je kako će dati izjavu nakon što sve završi, što se i dogodilo.

Sesvečan i Gredelj u Uskokovim prostorijama zadržali su se tek nešto više od pola sata. Nakon izlaska, Sesvečan je govor prepustio odvjetniku.

"Svi koji su očekivali predstavnika zločinačke organizacije, morat ću vas razočarati, ne smijem otkrivati tajne iz istrage.  Što se tiče drugih stvari, sve se događalo iza zatvorenih vrata, a ja nisam novinar vi jedini znate više o tome. Gospodin Sesvečan je predstavnik HDZ-a, stranke koja je izvukla Hrvatsku iz blata. Što se tiče samog postupka ovo nije suđenje stranci, čak ni HDZ-u, ovo je suđenje načinu vođenja političke stranke u periodu od 2003. do 2. srpnja 2009 (dan kad je Sanader odstupio op.a.)", rekao je Gredelj. "Odbacujem sumnje da bi HDZ imao bilo kakve koristi od počinjenja kaznenih djela pojedinaca protiv kojih se vode određeni postupci.", dodao je.



"Štoviše, vidi se da HDZ od toga samo trpi štetu", kaže odvjetnik vladajuće stranke. "To su teze onih koji žele po svaku cijenu uvući u blato gospođu Jadranku Kosor, predsjednicu HDZ-a, diskreditirati je i na taj način se obračunati sa strankom koju ona vodi. ", smatra Gredelj.

"Ako me pitate kakva je moja strategija, moja je strategija da otvorim oči hrvatskom narodu", zaključio je Gredelj i ponovio da će uskoro održati press konfrerenciju.

Ispitana i Nevenka Jurak

Nešto prije devet sati u Uskok je ponovo došla i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi Medije, u pratnji svoja dva odvjetnika, kako bi bila ispitana, a trebala bi doći i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Ispitivanje Jurak u proširenoj istrazi nije trajalo dugo, zadržala se tek dvadesetak minuta na saslušanju u USKOK-u, ali čini se da je bila razgovorljiva.

"Aktivno se branila, odgovarala je što se i na koji način događalo u poslovanju Fimi Medije", rekao je za Index Krešimir Vilajtović, odvjetnik Nevenke Jurak.

Iako to odvjetnik zbog tajnosti istrage ne smije reći, Jurak je vjerojatno ponovila istražiteljima ono što je već ranije priznala, da je milijune iz Fimi Medije predavala bivšem šefu Carine i svom intimnom prijatelju, Mladenu Barišiću.

On se u istrazi "vadio" pričom da je sve radio po nalogu Ive Sanadera. Nevenka Jurak odavno je "propjevala", pa je moguće da jutros u USKOK nije zapravo rekla ništa novo što bi moglo naštetiti HDZ-u, već je meta, kao i ranije, ostao samo Sanader.

Naime, HDZ je osumnjičen kao pravna osoba u slučaju Fimi-media uz 19 fizičkih osoba. Prema sumnjama tužiteljstva, novac je izvučen iz državnih tvrtki i ministarstava te je išao direktno u crnu blagajnu HDZ-a. Kao odgovorne osobe u tom slučaju sumnjiče se i bivši predsjednik stranke Ivo Sanader, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, bivša blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik stranke i Vlade Ratko Maček.

Na ispitivanja u Uskoku prije dva dana su bili bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak i bivši glasnogovornik te stranke i Vlade Ratko Maček u pratnji svojih odvjetnika. Ispitivanja su trajala po nekoliko sati, no nije se doznalo što je dvojac kazao Uskokovim istražiteljima.

Pročitajte više