HDZ ublažio stav o Družbi Adria?

IAKO je u svojoj predsjedničkoj kampanji HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor kao jedan od glavnih aduta isticana teza o "žestokom protivljenju projektu Družba Adria koji je štetan za Hrvatsku", čini se da je stranačka potpora glavnom adutu svoje kandidatkinje splasnula nakon izbornog poraza.

Naime, Klub zastupnika HDZ-a u četvrtak je u Saboru zatražio odgodu glasanja o HSP-ovom prijedlogu o istupanju iz sporazuma Družba Adria. Kao razlog odgode HDZ-ovci su ustvrdili da treba pričekati da Komisije za procjenu utjecaja na okoliš dovrši s radom.

Zanimljivo je napomenuti da je Komisija za ocjenu cjelovitosti Studije projekta "Družba Adria" dovršila svoj posao istog dana kad su HDZ-ovci u Saboru zatražili odgodu glasanja.

Zaključak te komisije je sljedeći: studija, koju je za Janaf izradio Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz Zagreba, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njegova ispostava u Dubrovniku, je izrađena "navijački", a u njoj nedostaju neki ključnih elemenata kao što je obrada posljedica balastnih voda, inertnih plinova, te pitanje koliko se zbog povećanog transporta tankera i nafte povećava rizik u odnosu na postojeće stanje.

HSP je oštro reagirao na takav zahtjev HDZ-a, pa je tako predsjednik pravaša Anto Đapić ustvrdio da se od 1992. godine na takav način nije odgađalo glasanje o nekom prijedlogu.

"Tim više što je to u koliziji s onim što je u kampanji govorila kandidatkinja HDZ-a koja je jasno rekla da su i ona i Vlada za izlazak iz Družbe Adrije." – izjavio je Đapić, a prenosi Novi list.

Sporazum o Družbi Adrii potpisala je bivša Vlada, a temeljem njega dopremala bi se nafta iz Rusije preko šest zemalja do luke u Omišlju.

Pročitajte više