Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za Split, bespravni je graditelj

Foto: Index, Hina

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, nestranački Zoran Đogaš, bespravno je gradio krovnu terasu na stoljetnoj kamenoj kući u centru Splita, a onda je godinama pokušavao legalizirati.

Dokumenti koje smo dobili svjedoče da je Đogaš tražio da mu se ilegalno sagrađeni prostor ozakoni, a Grad mu je to odbio. Izdano mu je rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju. Potvrđeno nam je to iz gradskog Odjela za prostorno planiranje. Kvadrati koje je Đogaš htio ozakoniti navodno su izgrađeni 1990-ih godina.

Grad je Đogašu odbio legalizaciju bespravno sagrađenih kvadrata

U Rješenju kojim se odbija zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju nezakonito izgrađene zgrade spominju se dvije katastarske čestice, a na jednoj od njih nalazi se stan Zorana Đogaša u Sinovčića ulici u Varošu. To je tradicionalna kamena kuća od šest stanova za koju je netko, ako je vjerovati dokumentaciji, izostavio potrebne dozvole za građenje.

U Rješenju piše da se odbija zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju nezakonito izgrađene zgrade, vezan za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za zahvat u prostoru, koji je Đogaš podnio 2012. godine, jer nije priložio potrebnu dokumentaciju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Istim dokumentom Grad Split nalaže Đogašu da u roku od 30 dana dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita danas je upisan kao vlasnik stana u potkrovlju, označen br. 4, u površini od 102.25 m2, koji se sastoji od pet soba, kuhinje, toaleta i hodnika.

I u Zemljišniku se spominje gradnja bez "lokacijske, građevinske i uporabne dozvole"

U izvatku iz zemljišne knjige također se spominje bespravna gradnja na staroj kamenoj kući. Ondje stoji ova obavijest, ali nije decidirano na koji se točno od pet stanova odnosi:

"Pred. 27. lipnja 2007. Z-9015/07 Zabilježuje se da je upis kuće u površini od 119 m2 sagrađene na čest. zgr. 898/2 te kuće u površini od 61 m2, dijela kuće u površini od 22 m2 i kuće u površini od 11 m2 sagrađenih na čest. zgr. 898/3, izvršen bez priložene lokacijske, građevinske i uporabne dozvole."

Prvo nam je tvrdio da ne zna ništa: "Ne bih volio da narušite svoj ugled pišući svašta"

Htjeli smo doznati više detalja o samoj bespravnoj gradnji pa smo kontaktirali Đogaša.

Isprva je tvrdio da ne zna ama baš ništa ni o kakvoj bespravnoj gradnji u Varošu. Potpisnici ovih redaka je sugerirao i da bi mogla "narušiti svoj ugled" pišući o ovom slučaju. Kasnije je zaključio da ovo nije bespravna gradnja. Zatim da Grad ne smije davati Rješenje koje nam je dao. Onda da on ima sve papire, a na kraju da je ipak pogriješio i da se kaje jer nije poznavao zakone.

Komunikacija se odvijala SMS-om.

U našoj prvoj, preciznijoj SMS poruci, pitali smo: "Zbog čega vaši kvadrati na vašoj nekretnini K.Č. (broj čestice) u naravi adresa Sinovčićeva, nemaju potrebne dozvole? Kad su oni izgrađeni i tko je bio investitor? Je li točno da ste zatražili legalizaciju (izdavanje Rješenja o izvedenom stanju nezakonito izgrađene zgrade) koju vam je Grad Split odbio?"

"Ne bih volio da narušite svoj ugled i ugled svoje kuće pišući svašta o kući staroj sto godina. Shvaćam ja što je naša politička kaljuža, ali zaista... Mislim da bi pisanje o tome pomoglo meni, a odmoglo mom političkom protivniku i Vašem portalu. Srdačno", odgovorio je Đogaš.

Na to smo mu poslali Rješenje Grada Splita i pojasnili da tražimo konkretne podatke.

Đogaš je na to poslao dokument u kojem se vidi da je on investitor i da je u pitanju krovna terasa te drugi dokument koji je previše mutan da bi se pročitao, ali kaže da se radi o dozvoli Ministarstva kulture. Nema razloga da mu ne vjerujemo, to vjerojatno jest taj dokument, samo što taj dokument nije dovoljan da bi se postupak gradnje terase ozakonio. Ministarstvo kulture daje dozvole koje se odnose na konzervatore, a ovdje govorimo o bespravnoj gradnji. 

Kaže da su djelatnici Banovine u kampanji i da Rješenje koje objavljujemo nije "javna isprava"

Dalje je odgovorio:

"Mi vam živimo u kući staroj 100 godina, nismo mi na Žnjanu. Ona ne podliježe legalizaciji. Kao prilog šaljem dokumente o terasi o kojoj je riječ za koju imam posebne uvjete za uređenje i potvrdu glavnog projekta kao dozvole Ministarstva kulture i kao odgovor na Vaše pitanje. Ukoliko smijem pitao bih Vas da li ćete u članku navesti izvor dokumenta te da li ćete konstatirati da dokument koji imate u posjedu nije javna isprava. Ne postavljam pitanje radi dovođenja Vas u nepogodan položaj već me zanima da li djelatnici Banovine sudjeluju u kampanji? Odgovor bi mi koristio u budućnosti. Stojim na raspolaganju", napisao je Đogaš. 

Dokument koji objavljujemo nam djelatnici Banovine (Banovina je lokalni naziv za Grad Split) nisu sami poslali, nego smo mi poslali službeni upit i tražili da nam kažu je li na toj katastarskoj čestici ikad zabilježena bespravna gradnja, budući da smo od umirovljenih kolega dobili informaciju kako se još davno u medijima o Đogašu pisalo kao o bespravnom graditelju. 

Đogaš nikako da odgovori je li na kraju uspio legalizirati svoje bespravne kvadrate

Đogašu smo na ovu poruku odgovorili osvrnuvši se na konstataciju da "kuća od 100 godina ne podliježe legalizaciji": 

"Pitanje ovdje nije kuća od 100 godina nego na njoj nadograđeni kvadrati koji podliježu legalizaciji. Da, navest ćemo Grad kao izvor, naravno. A dokument je javan", napisali smo i pitali ga:

"Što ste učinili nakon što ste dobili Rješenje Grada Splita kojim odbijaju legalizaciju? Jeste li na kraju dobili neko rješenje koje pobija to rješenje? U ovom Rješenju Grada piše da imate 30 dana rok da upotpunite zahtjev za izdavanje rješenja odnosno dostavite tražene dokumente. Odnosno, opet se vraćamo na isto; Jeste li bespravno gradili i jeste li to uspjeli legalizirati?"

"Već sam ranije prikazan kao bespravni graditelj, pogriješio sam, nije lako živit u Varošu"

Dalje je Đogaš napisao:

"Ponavljam Vam da ništa nisam gradio na kući od sto godina, već samo proširio izlaz na svoju terasu za koju su konzervatori dali posebne uvjete uređenja koje sam u potpunosti ispoštovao i dobio potvrdu glavnog projekta što je zapravo građevinska dozvola za takav čin. Sutra šaljem na mail. Nezgodno je da Vam je Grad izvor. Hvala na razumijevanju."

Ujutro je stigla nova Đogaševa poruka:

"O toj mojoj pogrešci i nepoznavanju procedura pisano odavno u medijima i već sam prikazan kao tadašnji prodekan bespravni graditelj. Očito sam bio pogrešno informiran i kako je suglasnost konzervatora bila presudna, to sam ishodio i mislio da je sve gotovo tim činom. Ponavljam ne radi se ni o jednom novom centimetru, a ne kvadratnom metru već o izlasku na terasu. Pogriješio sam ja još puno puta u životu i učio na tome. Nažalost, nije lako živit u Varošu, ali mi ne želimo iseliti odavde."

Potom smo mu opet postavili dva stara pitanja na koja nikako da dobijemo odgovor:

"1. Zašto vam je odbijen zahtjev za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju nezakonito izgrađene zgrade?
2. Rješenjem Grada određen vam je rok od 30 dana da upotpunite zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Jeste li to napravili i kada?

Do objave članka prošlo je više dana. Nismo dobili odgovor.

Državni inspektorat kaže da će napraviti izvide 

Pisali smo i Državnom inspektoratu, koji bi trebao voditi računa o sprječavanju bespravne gradnje. Rekli su da ne znaju za slučaj, ali da će napraviti izvide.

"U dijelu upita iz nadležnosti Državnog inspektorata možemo vas obavijestiti kao Državni inspektorat nije zaprimio prijavu koja bi se odnosila na navedenu lokaciju te slijedom navedenoga na istoj građevinska inspekcija nije postupala. Temeljem vašega upita, kojega smatramo prijavom, bit će obavljen inspekcijski nadzor", poručili su iz Inspektorata.

Pročitajte više