HDZ-ov Erlić: Osječko-baranjska županija je primjer integracije romske zajednice

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić izjavio je danas da je Osječko-baranjska županija jedan od najboljih primjera integracije romske zajednice u društvo, što promovira i hrvatska vlada.

Erlić je u Dardi obišao projekt izgradnje 87 stambenih jedinica za pripadnike romske zajednice i Kulturni dom te Društveni dom romske zajednice u Belom Manastiru.

Dostojanstven život za pripadnike romske zajednice

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob predstavio mu je planove za izgradnju stambenog naselja za pripadnike romske zajednice, gdje će im se osigurati dostojanstven život, ali i uvjeti za integraciju Roma u zajednicu na pozitivan i afirmativan način.

"To je intencija ove vlade, i ovog ministarstva koje usmjerava novčana sredstva EU fondova za takve projekte", rekao je Erlić te dodao da su kroz redovne programe u Hrvatskoj do sada realizirali više od 500 manjih projekata kojima se poboljšava javna, komunalna i društvena infrastruktura za potrebe Roma, ali i drugih nacionalnih manjina.

Kajtazi: Vjerujem da ćemo realizirati sve naše planirane projekte i poboljšati položaj romske nacionalne manjine

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da je Osječko-baranjska županija pokazala primjer kako se može raditi na realizaciji projekata za pripadnike romske zajednice te zahvalio svim gradonačelnicima i načelnicima koji na takvim projektima surađuju sa Savezom Roma u RH "Kali Sara" i s njim osobno.

"Vjerujem da će ova vlada nastaviti s radom u kontinuitetu, da nećemo stati, nego da ćemo realizirati sve naše planirane projekte i tako poboljšati položaj pripadnika romske nacionalne manjine", dodao je.

Gradonačelnik Belog Manastira podsjetio je da je romski Društveni dom otvoren potkraj prošle godine i da je u njega uloženo oko dva milijuna kuna, od čega je većinu osigurao Savez Roma u RH "Kali Sara", a sufinancirali su ga Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Grad Beli Manastir.

Najavio je da se uskoro počinje izgradnja zamjenskih stambenih objekata za pripadnike romske zajednice koji bi se gradili u iduće tri godine kako bi se riješio njihov problem trenutačno neprimjerenih životnih uvjeta.

Pročitajte više