HDZ-ov glavni državni inspektor o zatvaranju Tekke: Stol mora biti propisan

Screenshot: HRT

NA PRESS KONFERENCIJI stožer je komentirao zatvaranje restorana od strane Inspektorata.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić kazao je da je bilo puno upita oko zatvaranja Tekke.

"Imamo 35.000 objekata, od toga su kod 31 utvrđene nepravilnosti. Osobno sam se uključio u ovaj predmet o kojem govorite. Izdano je usmeno rješenje od strane inspektora za zatvaranje, ali je činjenica da je stranka pozvana u ponedjeljak da dostavi potrebitu dokumentaciju ukoliko je posjeduje. Ovdje se nije radilo o zatvaranju zbog dostave hrane, nego jer je netko postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio. Znate za što služi javna prometna površina", kazao je Mikulić o zatvaranju Tekke.

"Ako bude profesionalnih propusta od strane inspektora, iskoristit ću sve zakonske mogućnosti u tom dijelu", poručio je.

"Nije nam cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali poštivanje zakona i zaštita zdravlja su osnovne i primarne zadaće", kazao je.

"Stol mora biti propisan"

Na pitanje novinarke da u pravilniku Ministarstva turizma piše da hranu naručitelji mogu pokupiti na pragu restorana ili u neposrednoj blizini, koji su to onda minimalni tehnički uvjeti, Mikulić odgovara da restorani moraju ono što je propisano zakonima i pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima.

"Minimalni tehnički uvjeti su uvjeti kako i što možete raditi. Osnovni primjer, kad riješimo epidemiju, ići ćemo na terase na kavu. Svaka terasa je propisana koliko može imati stolova i stolica. I ovaj stol mora biti propisan", govori Mikulić te ponavlja kako je stol bio iznesen na javnu prometnu površinu.

"Svi ugostitelji koji ispunjavaju mjere epidemiologa, koji koriste rukavice, maske, brane od pleksiglasa, obustavit ćemo postupke i ti ljudi će moći raditi.

Sve ono što je u skladu sa zakonom je moguće. Ovdje se radilo o tome da je netko iznio stol na javnu prometnu površinu. Ponavljam, dogovorili smo sastanak i ide se prema opuštanju mjera", kazao je Mikulić.

Pročitajte više