HDZ-ov gradonačelnik Požege snimljen kako namješta poslove, procurio dio razgovora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK ima tajnu snimku razgovora u trajanju od oko dva sata iz koje se jasno čuje kako čelnici Grada Požege, gradonačelnik Darko Puljašić (odnedavno i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru) te njegov zamjenik Mario Pilon, govore direktoru gradske tvrtke Komunalac Josipu Vitezu s kim mora sklopiti poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u Požegi, piše Telegram.

Tajno ih snimao

Vitez je tajno snimao Puljašića i Pilona nakon što ga je dvoje poduzetnika obavijestilo što mu se sprema. Da bi se zaštitio, odlučio je snimiti razgovore kada su ga prvo Pilon, a potom i Puljašić pozvali u gradsku upravu.

Razgovori su se zbili prije godinu dana – prvi razgovor održan je 7., a drugi 14. siječnja u uredima zamjenika gradonačelnika Pilona i gradonačelnika Puljašića.

Pilon je sad već bivšeg direktora Komunalca pozvao u svoj ured da bi mu prenio, kako je rekao, dogovor s gradonačelnikom o tome kome može, a kome ne dati poslove na energetskoj obnovi, u najvećem dijelu financirane novcem iz fondova Europske unije. Pilon je bio više nego jasan.

Tražio je od Viteza da angažira određene firme, diktirajući mu njihove nazive i vlasnike. Nije to bio ugodan razgovor; Pilon je znao podizati glas, često je psovao, a u nekim njegovim rečenicama čula se i prijetnja što bi se Vitezu moglo dogoditi ne postupi li prema uputama.

Detaljno se objašnjava tko treba dobiti posao

Na snimkama se, prenosi Telegram, detaljno objašnjava tko treba dobiti posao, ali i kako se to treba dogoditi. Vitez je u više navrata upozorio Pilona da se radi o kršenju zakona. Pilon se trudi uvjeriti Viteza kako se nema čega bojati, da su tako u Gradu Požegi radili i ranije i da se nikome ništa nije dogodilo jer je sve pokriveno.

Za razliku od Pilona koji je nastupio krajnje grubo i nasilno, gradonačelnik Puljašić glumio je ”dobrog policajca”, kako to već zna biti u filmovima. No i on traži isto: da Vitez posluje samo s onim tvrtkama koje mu je spomenuo Pilon. Ranijem popisu dodao je još jednu tvrtku – Šulc.d.o.o. za projektiranje, nadzor i usluge.

Vitez sugovornike upozorava kako ne namjerava raditi protiv zakona. Kasnije su na natječaju posao dobile neke firme koje nisu iz Požege i koje se ne spominju u razgovoru. Vitez je krajem prošle godine smijenjen, moguće i zbog toga što nije radio po nalogu gradonačelnika.

Telegram je za komentar cijelog slučaja, osobito sadržaja tajno snimljenog razgovora, zamolio i Darka Puljašića i Marija Pilona. Puljašić se pravdao da ima covid-19 i upalu pluća te da ne može sada komentirati nešto što nije poslušao i o čemu nema saznanja.

Pilon je odgovorio vrlo slično. On, doduše, nema covid-19, ali napisao je kako nema saznanja o sadržaju snimke te da ne može komentirati nešto što nije imao prilike čuti niti zna da to uopće postoji.

Pročitajte više