HDZ-ov ministar: Hrvatskoj se otvaraju nikad veće mogućnosti i prilike

Foto: Hina

MINISTAR regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je kako Hrvatska danas ima rekordnu zaposlenost i kako joj se, uzimajući u obzir financijsku stabilnost i dostupnost europskih fondova, otvaraju nikad veće mogućnosti i prilike. S novih 25 milijardi europskih sredstva vjerujemo kako će se pokrenuti snažan novi investicijski ciklus koji će nas u desetljeću pred nama izjednačiti sa standardom EU, rekao je Erlić u Hrvatskom saboru.

Izvijestio je kako se u 2021. provodila Nacionalna razvojna strategija do 2030. Ciljevi Strategije se, objasnio je, prate kroz 26 pokazatelja, a njih 19 već pokazuje napredak, npr. BDP, ulaganja u istraživanje i razvoj, stopu zaposlenosti. Hrvatska danas ima rekordnu zaposlenost, prema podacima DZS-a za prošlu godinu zaposleno je bilo 1.59 milijuna ljudi. Smanjuje se i broj privremeno zaposlenih u ukupnoj zaposlenosti, rekao je.

"Hrvatsko gospodarstvo u 2021. uspješno se prilagodilo suživotu s pandemijom"

Erlić je naglasio da se hrvatsko gospodarstvo u 2021. uspješno prilagodilo suživotu s pandemijom, BDP je rastao za 13.1 posto, bio je drugi u Europi. "Hrvatski BDP već je dosegnuo 73 posto prosjeka EU, s tim da je naš cilj do 2030. biti na 75 posto prosjeka. Ako nastavimo  dinamiku rasta BDP-a, kojom rastemo brže od prosjeka EU, taj ćemo cilj postići i ranije od 2030.", kazao je ministar.

Pohvalio se i podatkom da je udio osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti u 2021. smanjen na 20.9 posto, a podaci za prošlu godinu pokazuju da je stopa pala na 19.9 posto. Po ovom smo pokazatelju bolji od prosjeka EU, tamo je prosjek 21.7 posto, rekao je ministar. 

Podcrtao je kako broj osoba u riziku od siromaštva nije porastao ni u 2020., koja je zbog pandemije imala rekordan pad BDP-a. To ukazuje na kvalitetnu provedbu socijalnih mjera, objasnio je.

"Iz obnovljivih izvora zadovoljavamo 31 posto energetskih potreba"

Naglasio je i kako je Hrvatska sigurna zemlja, kako dobro napreduje u prelasku na čisto, kružno, gospodarstvo, da iz obnovljivih izvora zadovoljava 31 posto energetskih potreba, što je znatno iznad prosjeka EU, da je nastavljen trend rasta produktivnosti u poljoprivredi.

U prvoj godini provedbe Strategije ostvaren je pozitivan pomak u provedbi svih strateških ciljeva, naglasio je ministar, navodeći da po većini pokazatelja Hrvatska dostiže prosjek EU, a po nekim ključnim je i bolja od tog prosjeka. Otklonio je oporbene tvrdnje da se u izvješću prikazuju manipulativni statistički podaci, ističući da se ono temelji na objektivnim i provjerljivim izvorima.

Pročitajte više