HDZ-ovac i bivši gradonačelnik Oroslavja: Šimunić plaća PR tekstove na Indexu

Foto: Boris Scitar_Vecernji list_PIXSELL

GRADONAČELNIK Oroslavja Viktor Šimunić, čovjek koji je u javnost pustio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, prije dva dana objavio je status u kojem tvrdi da je prethodna HDZ-ova vlast u Oroslavju u nešto više od godinu i pol dana na tonere potrošila 100.000 kuna.

"Netko iz stranke ima firmu, instaliraju se printeri i prodaju se toneri po nevjerojatno visokoj cijeni i nitko to ne primjećuje (ili ne želi primijetiti?) jer, pada mi na pamet - to je samo potrošni materijal? U gradskoj upravi grada Oroslavja imamo pet printera na četiri zaposlena. U razdoblju 1/2020. - 7/2021. na tonere je potrošeno, vjerovali ili ne, više od 100 tisuća kuna", napisao je, između ostalog, Šimunić, navodeći da je Grad uzeo još jedan printer u najam, s idejom da bi s novom tvrtkom mogli uštedjeti 40 tisuća kuna.

>> HDZ-ovci potrošili 100.000 kuna na tonere, kaže gradonačelnik Oroslavja

Danas mu je odgovorio Emil Gredičak, bivši gradonačelnik i sadašnji gradski vijećnik. Gredičak tvrdi da su troškovi bili opravdani, da Šimunić štedi novac tako što se u gradu ne kosi trava te da gradonačelnik Oroslavja plaća PR tekstove koji se objavljuju na Indexu.

"Ne troše tonere HDZ i SDP - troši ih gradska uprava"

Objavu prenosimo u cijelosti, bez ispravaka i intervencija u tekst:

"Ne troši tonere niti HDZ niti SDP - troši ga gradska uprava za svoje poslovanje!

- U Gradu ima 5 printera i u njemu radi sa gradonačelnikom 5 osoba.

- Dobavljač za tonere i uredski materijal je isti već skoro 20 godina (prethodna tri mandata vlast u gradu je imao SDP, sadašnji koalicijski partner Nezavisnoj listi V. Š. sa istim zaposlenicima, sličnom potrošnjom i istim dobavljačem).

- Ne poznam osobno ljude u toj firmi i nisam ih pitao u kojoj su stranci - boja kože, vjeroispovjest, pripadnost stranci, spol nisam vidio niti u jednom natječaju kao uvijet, niti mislim da je to važno (nije uopće) za dugogodišnji poslovni odnos...sadašnji gradonačelnik bi to trebao već jednom usvojiti.

- I sad, nabavlja se 6-ti printer?! I treba to opravdati u javnosti! Bit će u najmu, uzet će se na probu mjesec dana u 8. mjesecu kad se u Gradu najmanje printa. Od koje firme? Interesantno...(za referencu se treba uzeti prosjek godine dana, a ne godine i pol?!, odnosno trošak printa jedne stranice, pa usporediti s troškom iste u uvjetima najma, recimo). Znamo da se najviše printa kad se šalju uplatnice za komunalne naknade i spomenimo razdoblje kad su se printale propusnice...eventualna ušteda će se tek vidjeti s vremenom i veselim se ako će je biti. Ako.

- Kad smo kod ušteda, spomenut ću opet gradski traktor koji stoji, ne troši naftu i s kojim se isto štedi - jer stoji. Dotle trava raste, a najam se za njega plaća 12 500,00 kuna mjesečno... 

"Index direktno prenosi plaćene PR objave gradonačelnika"

- Podsjećam još za račun za mobitel kojeg po zakonu moram dobiti i za kojeg mi je gradonačelnik dostavio uplatnicu, kao i za informaciju u interesu javnosti, zašto Viktor Šimunić nije prijavio donacije za predizbornu kampanju u vidu video snimaka i letaka, a obećao je da će to učiniti na javnom sučeljavanju na N1 televiziji.

Na fotografiji je reklama za portal Index (na LED ekranu u Stubičkim Toplicama) koji direktno prenosi plaćene PR objave trenutnog gradonačelnika, a prema dobivenim informacijama u vlasništvu je, direktnom ili indirektnom, predsjednika Vijeća grada Oroslavja.

Naravno, nipošto ne mislim da je to protuzakonito, ali objašnjava puno toga oko silne medijske pažnje i jednostranih medijskih plaćenih ili kompenziranih objava. U protivnom bile bi to vijesti i pitala bi se i druga strana", napisao je Gredičak.

Šimunić nije platio tekstove na Indexu

Tekstovi koje Index objavljuje o Viktoru Šimuniću nisu PR objave. Šimunić je javna osoba, na čelu jednoga grada i čovjek koji je razotkrio kako je zagorski HDZ pokušao doći do vlasti u Oroslavju, pa je samim tim predmet interesa javnosti i javnost ima pravo znati što radi i objavljuje.

Podsjećamo, početkom ove godine Šimunić se našao na udaru vlasti nakon što je razotkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Podsjetimo, Šimunić se s Tušekom i gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom našao u Gredičakovoj kleti iznad Oroslavja. Gredičak je, kao i Tušek, član HDZ-a.

Na snimci, za koju je Tušek potvrdio da je autentična, čuje se da Tušek Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom, koja bi bila centrističko-lijeva, i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli da bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju, iako to zakon izričito zabranjuje.

Šimunić je to odbio i sve prijavio DORH-u. 

Više o snimci koju je objavio Šimunić možete pročitati ovdje

Pročitajte više