Mladi HDZ-ovac izabran za hrvatskog delegata pri UN-u. Tamo ga šalje HDZ

Foto: Instagram/HDZ

SREDIŠNJI državni ured za demografiju i mlade objavio je ljetos Javni poziv za prijavu kandidata za izbor dva hrvatska mlada izaslanika pri organizaciji Ujedinjenih naroda.

Cilj je tog poziva da se aktivni i perspektivni mladi građani Hrvatske uključe u rad Opće skupštine UN-a.

>> Objavljen poziv za prijavu kandidata za mlade hrvatske izaslanike pri UN-u

Za hrvatskog mladog delegata u UN-u izabran mladi HDZ-ovac

Na kraju je za hrvatskog izaslanika izabran mladi HDZ-ovac Alen Šukurica, a njegovo je imenovanje od 24. listopada potpisala državna tajnica Željka Josić, još jedna HDZ-ovka. Ispade da u Hrvatskoj nema mladog čovjeka boljeg od HDZ-ovca Šukurice da predstavlja hrvatsku mladež u Ujedinjenim nacijama.

Odluka o imenovanju - Alen Šukurica by Index.hr on Scribd

Šukurica je rođen 1996. godine, ali ga to nije zaustavilo u tome da kao mladi i ambiciozni domoljub uspije nagomilati hrpu funkcija unutar HDZ-a. 

Šukurica je predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gajnice, član Područnog odbora Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče...

"Alen Šukurica, predsjednik temeljnog ogranka HDZ Gajnice, mladi je pravnik, student 4. godine Pravnog fakulteta, aktivan član Hrvatske demokratske zajednice, član Područnog odbora Mladeži HDZ-a Podsused – Vrapče, član Gradskog odbora i predsjednik Odbora za politike mladih Mladeži HDZ-a Grada Zagreba", navodi se na službenim stranicama HDZ-a.

Tu se može naći i fotografija na kojoj je nasmiješeni Šukurica ispred Središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, kako pokazuje palac gore.

Ima toga još: "Uz sve stranačke funkcije, Alen je predsjednik Europske udruge studenata prava u Zagrebu te glavni tajnik na nacionalnoj razini. Obnašao je u proteklom mandatu funkciju delegata mladih u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu te je također obnašao funkciju predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu studira, gdje je bio demonstrator na katedrama za strane jezike i europsko javno pravo te je također i dobitnik dekanove nagrade u akademskoj godini 2018./2019.", navodi se.

Također, s obzirom da je Šukurica 1996. godište, čini se da mu se studij prava odužio.

Ima neka tajna ELSA

Vrijedi naglasiti i da Šukurica ide stopama Andreja Plenkovića, koji je također kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu bio predsjednik ELSA-e (European Association of Law Students), studentske udruge koja sve više funkcionira kao inkubator mladih HDZ-ovih kadrova.

ELSA se predstavlja kao najveća svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, ima podružnice u 43 europske zemlje te okuplja više od 60 tisuća članova na više od 400 fakulteta. Alumniji te udruge brojni su današnji uspješni dužnosnici, odvjetnici, profesori, poduzetnici i stručnjaci, među kojima je i prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska Andrej Plenković.

Uostalom, Šukurica se na svojem Instagramu pohvalio fotografijom s Plenkovićem, a u pozadini se vide oznake ELSA-e. 

Plenković je i govorio na okupljanjima ELSA-e dok je Šukurica bio predsjednik hrvatske podružnice.

>> Plenković: I Hrvatska ima sjajnih postignuća

Zanimljivo, ELSA je i poveznica između Plenkovića i odvjetnika Josipa Šurjaka, uhapšenog u aferi pljačke milijarde kuna iz Ine. Dok je Plenković bio predsjednik hrvatske podružnice ELSA-e, potpredsjednik je bio Šurjak.

>> Što povezuje Plenkovića i uhićenog odvjetnika Šurjaka?

Tko su članovi Stručnog povjerenstva koje je izabralo Šukuricu?

Prema ljetošnjem Javnom pozivu, kandidati moraju imati između 18 i 29 godina, biti hrvatski državljani, izvrsno poznavati engleski jezik, imati visoko razvijene komunikacijske vještine, biti samostalni u radu, poznavati zakonodavni okvir u području mladih, imati iskustvo rada u udrugama mladih i za mlade, poznavati rad Opće skupštine UN-a.

"Postupak izbora mladog delegata će provesti Stručna komisija sastavljena od predstavnika Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, koju će činiti 5 članova, i to 3 člana predstavnika Sektora za mlade i podršku roditeljstvu te 2 člana Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih", navodi se. 

Drugim riječima, HDZ-ovi uhljebi su izabrali HDZ-ovca za hrvatskog mladog delegata u UN-u, a odluku od toma je potpisala HDZ-ova državna tajnica.

Index je, naravno, poslao upit Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade u kojem pitamo tko su bili članovi Stručne komisije, po čemu je Šukurica bio najbolji izbor i je li na njegov izbor utjecalo članstvo u HDZ-u. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više