HDZ-ovka Babić Tomčiću: Može vas biti sram, naučite konačno hrvatski jezik

SABORSKA rasprava o izvješću državnih revizora o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije, izazvala je danas međusobna vrijeđanja HSS-ovih i HDZ-ovih zastupnika te kraću stanku.

Nastavljajući jučer započetu raspravu, Zlatko Tomčić (HSS) optužio je HDZ za lošu pretvorbu i privatizaciju koja je, kaže, državi načinila štetu od 100 milijardi kuna i potjerala 400 tisuća radnika na ulicu.

"Bila je to najveća pljačka, katastrofa i moralno srozavanje od nastanka države i sve to je proizvod iz HDZ-ova vrta", kazao je Tomčić.

Zdenka Babić-Petričević (HDZ) uzvratila mu je da joj je dosta poopćavanja.

"Ako netko ima nešto protiv mene, nek mi to kaže, ali više ne želim slušati ono vi iz HDZ-a", kazala je zastupnica, poručujući Tomčiću da je prvatizacijski kriminal o kojem govori propustio sankcionirati kao ministar i predsjednik Sabora.

"Naučite konačno hrvatski jezik, jer vas plaćaju hrvatski porezni obveznici", rekla je Babić Tomčiću i dodala da ga "može biti sram".

Stanku je u ime Kluba HSS-a zatražila Ljubica Lalić, ocjenjujući da je Babić-Petričević izrekla tešku uvredu, koju je predsjednik Sabora Vladimir Šeks propustio sankcionirati.

Luka Bebić (Klub HDZ-a) ocijenio je pak da je Tomčić iznio teške i uvredljive kvalifikacije na račun HDZ-a. Ne osporavamo loše posljedice privatizacije, kazao je Bebić, podsjećajući Tomčića da kao član HDZ-ove vlade u vrijeme privatizacije nije prosvjedovao protiv onoga za što sada optužuje HDZ.

"Gospodin Bebić je ili neupućen ili slabo pamti. Nije istina da kao član HDZ-ove vlade nisam digao svoj glas protiv takve privatizacije, no moj je koncept odbijen jer se HDZ-ovci nisu mogli međusobno dogovoriti", uzvratio je Tomčić, te dodao kako će "doći vrijeme pa ćemo govoriti i o imenima".

Sabor je danas proširio dnevni red sjednice prijedlogom osnivanja povjerenstva koje bi istražilo sve poslove koje su sadašnji premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul, obnašajući različite državne dužnosti od 1990. sklopili s državnim tijelima i tvrtkama.

HNS-ovi zastupnici sinoć su uspjeli sakupiti tri zastupnička potpisa koja su nedostajala njihovu prijedlogu osnivanja povjerenstva nakon što su svoje potpise svojedobno povukli SDP-ovac Šime Lučine te LS-ovci Ivo Banac i Zlatko Kramarić.

Pročitajte više