Hebrang čestita Josipoviću: Čestitam i ljevici, nadam se da će desnica doći pameti

"ČESTITAM Ivi Josipoviću na pobjedi, ali i hrvatskoj ljevici koja je imala veliko finale što može zahvaliti razmrvljenoj desnici koja je eliminirana u prvom krugu", kazao je za Index HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang koji nije prošao u drugi krug izbora.

Hebrang: Ljevica je na ovim izborima pokazala mudrost i jedinstvo

Razlog tome su, navodi Hebrang, pojedinci koji su vlastite interese stavili ispred nacije i države, a to su tri bivša ministra jedne stranke u borbi za predsjednika. "Ljevica je na ovim izborima pokazala mudrost i jedinstvo i zato im treba odati priznanje", kazao je Hebrang koji je desnici poručio: "Nitko nas ne može pobijediti osim nas samih!"

Hebrang je izdvojio dva događaja za koja kaže da su unaprijed odlučila o ishodu izbora, a to je da je "Bandić bio potajni kandidat Sanadera što nikada nije demantirano" i to što "Sanader nikad nije javno pozvao Vidoševića i Primorca da prihvate unutarstranačke izbore koje im je nudio i na koje ih je pozivao".

Ustvrdio je kako je za njega kao političara desnog centra pozitivno i to što nije prihvatio ponudu krajnje desnice s kojom bi, navodi, sigurno dobio dva posto koliko mu je falilo za drugi krug. "Ali u tom bih slučaju negirao politiku desnog centra koju provodi moja stranka", kaže Hebrang koji se nada "kako će desnica doći pameti".

Za Bandića je ustvrdio kako je tek u kampanji počeo "loviti" glasove desnice, a što je prepoznato, te je zbog toga desnica apstinirala.

Hebranga je među ostalim, kaže, razočaralo i to "toleriranje crnog kapitala koji je financirao trojicu nestranačkih kandidata (Bandića, Vidoševića i Primorca), a koji su potrošili nekoliko puta više novca od prikazanog". "Postavlja se pitanje kome je odgovaralo da se to ne istraži", pita se Hebrang dodajući kako se radi o iznosima od 20 milijuna kuna po svakom od trojice kandidata.

Jarnjak: Pričekat ćemo rezultate

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak rekao je Indexu kako ne želi komentirati rezultate izlaznih anketa nego će pričekati konačne rezultate DIP-a.

"Ne želim komentirati izlazne ankete, jer su izlazne ankete slične rezultate pokazivale i na parlamentarnim izborima u korist SDP-a pa smo ipak mi sastavili Vladu", rekao je bivši glavni tajnik HDZ-a Jarnjak te kratko dodao kako će HDZ poštivati svakog predsjednika kojega je izabrao hrvatski narod.

Ministar financija Ivan Šuker na pitanje može li prokomentirati rezultate prvih izlaznih anketa kazao je da nema tu što komentirati. "Nama je u HDZ-u potpuno svejedno tko će pobijediti na izborima za predsjednika", odrješito je kazao Šuker.

Pročitajte više