Hebrang opstruira pregovore o granskom kolektivnom ugovoru

TRI SINDIKATA koja sudjeluju u pregovorima s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo ustvrdili su danas da ministar Andrija Hebrang opstruira socijalni dijalog zbog svojih neostvarivih obećanja Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) o strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike.

"Iako smo ispoštovali sve rokove i predali Ministarstvu svoj prijedlog GKU-a, ono se do danas nije očitovalo iako je to trebalo učiniti do 15. lipnja, kako bi započeli stvarni pregovori", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Samostalnog sindikata radnika u djelatnosti zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Najavila je da će sindikati zbog toga zatražiti razgovor s premijerom Ivom Sanaderom te o opstrukciji pregovora izvijestiti međunarodne organizacije.

Čelnici tri sindikata ističu da predsjednik HLS-a Ivica Babić nije dosad sudjelovao u pregovorima iako je imenovan u pregovarački odbor sindikata, pa ocjenjuju da će zbog Hebrangovih obećanja liječnicima, zbog kojih još nije potpisan GKU, biti oštećeno 50 tisuća ostalih zaposlenika u zdravstvu.

Ta obećanja, ističe Avberšek, ministar ne može ispuniti jer za povećanje liječničkih plaća nema novca, a Gospodarsko-socijalno vijeće zaključilo je da se prava radnika mogu uređivati samo granskim a ne strukovnim kolektivnim ugovorima.

Zdravstvo je, ističu sindikalci, jedina javna služba koja nema GKU već se prava zaposlenika određuju Temeljnim kolektivnim ugovorom i putem šest uredbi o uvjetima rada.

Tri sindikata ističu da ni u kom slučaju ne misle jednostrano prekinuti pregovore te su još jednom pozvali predsjednika HLS-a da se uključi u pregovore.

"Zdravstvo je sustav u kojemu se nitko ne može izdvojiti već svi zajedno moramo sjesti za stol i dogovoriti se", rekla je predsjednica Glavnog odbora Samostalnog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Zdenka Gizdić.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više