Hebrang: RH zbog Genschera odustala od oslobađanja Vukovara

BIVŠI hrvatski ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang rekao je u petak u Mostaru kako je hrvatski državni vrh u jesen 1991. godine odustao od vojne akcije pomoći Vukovaru na nagovor tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera koji je u suprotnom zaprijetio prekidom suradnje s Hrvatskom.

Umjesto vojnog pokušaja deblokiranja Vukovara organiziran je humanitarni konvoj, rekao je Hebrang na predstavljanju knjige "Apeli dr. Vesne Bosanac".

Hebrang je posvjedočio kako je nazočio sjednici na kojoj je državni vrh u vrijeme žestokih borbi za Vukovar razrađivao opsežnu akciju otvaranja koridora za Vukovar iz pravca Marinaca i Bogdanovaca. Dodao je kako su bili gotovi svi planovi a vojni zapovjednici i politički čelnici uvjereni u uspjeh vojne operacije pomoći Vukovaru.

"Tajnica je najednom signalizirala predsjedniku (Tuđmanu) da je u pitanju važan telefonski poziv", rekao je Hebrang dodajući da je Tuđman odlučio odgovoriti zamolivši bivšeg ministra vanjskih poslova Njemačke da za sutradan odgode razgovor zbog važnih obrambenih zadaća.

Hebrang je posvjedočio kako je tada Tuđman uključio razglas na telefonu a Genscher je rekao da želi razgovarati upravo o akciji koju planira hrvatsko čelništvo. Prema Hebrangovim riječima Genscher je zatim zatražio da se akcija oslobađanja Vukovara spriječi. Hebrang je pokušao citirati riječi njemačkog ministra vanjskih poslova koji je rekao da će našoj suradnji doći kraj ukoliko se akcija provede jer bi to u svijetu promijenilo sliku o Hrvatima koji se brane i Srbima agresorima. Zatim je, tvrdi Hebrang, predsjednik Tuđman rekao da to nije agresivna akcija već akcija pomoći na što mu je Genscher odgovorio : "To nećete moći objasniti nikome u svijetu", rekao je Hebrang dodajući da je nakon toga umjesto vojne organizirana humanitarna akcija.

Sama autorica knjige, Vesna Bosanac, govorila je o ratnom, prognaničkom i povratničkom križnom putu Vukovaraca.

U knjizi "Apeli dr. Vesne Bosanac" skupljeni su svi pozivi za pomoć koje je dr. Bosanac kao ravnateljica vukovarske bolnice slala na sve svjetske adrese kako bi upozorila na svakodnevne topničke napade na bolnicu za srpske agresije na Vukovar 1991.

Pročitajte više