Hebrang: Sanader nije pobjegao i angažirat će se u mojoj kampanji

"IVO SANADER nije pobjegao i snažno će se angažirati u mojoj kampanji. On je ostavio dubok trag u vraćanju Hrvatske sa svih mogućih stranputica na pravi kolosijek", izjavio je predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang u intervjuu Večernjem listu, kada je upitan očekuje li pomoć od bivšeg predsjednika HDZ-a, odnosno bi li mu Sanaderova pomoć bila teret s obzirom na to da ga prati glas da je pobjegao od problema.

Za aktualnog predsjednika Stjepana Mesića kaže da "nije bio objektivan predsjednik" te da je "dosad  samo lijevi dio Hrvatske imao svoga predsjednika. Budući predsjednik mora preko tog ponora u društvu sagraditi most. Hrvatska može ići dalje samo ako riješi stare probleme i ne troši još desetljećima energiju na taj stari raskol na ljevicu i desnicu." Nada se da Mesić u ovoj kampanji neće imati svog kandidate.

Na konstataciju da oporba zahvaljuje HDZ-u što je kandidirao baš njega jer im to jamči pobjedu, Hebrang odgovara da je "ljevicu pobjeđivao 20 godina" i dodaje - "to su niske loptice. To bi bilo isto kao kad bih ja zahvalio SDP-u što je kandidirao Ivu Josipovića koji se u Saboru javlja za riječ jednom u mjesecu".

Najvažnija će mu zadaća biti premošćivanje ideološkog i povijesnog ponora između ljevice i desnice. Smatra da je "fašizam iza sebe ostavio previše zla da bi ga bilo tko danas mogao obnoviti, pa makar i u mislima". Za svoje moguće protukandidate, SDP-ovca Milana Bandića i latentnog HDZ-ovca Nadana Vidoševića, kaže da se nada kako će prvo istupiti iz stranaka.

"Mislim da nije vrijeme da državu vodi gospodarstvenik", kaže Hebrang, komentirajući kandidaturu šefa Hrvatske Gospodarske komore.

Pročitajte više