Hebrang: Shimatzu će pokrenuti tužbe za klevetu

POTPREDSJEDNIK Vlade Andrija Hebrang izjavio je kako je iz japanske tvrtke Shimatzu danas dobio obavijest da će taj proizvođač medicinske opreme pokrenuti tužbe za klevetu zbog lažnih tvrdnji da je ta tvrtka u posljednjih nekoliko mjeseci dobila niz poslova u Hrvatskoj zbog prijateljskih veza njezina direktora s ministrom Hebrangom.

Hebrang je to rekao u HTV-ovoj emisiji U krupnom planu, odgovarajući na primjedbu bivšeg ministra zdravstva Andre Vlahušića da bi se Hebrang trebao zabrinuti zbog činjenice da je Shimatzu, tvrtka koju vodi sin njegova prijatelja Goran Tomac, od 15 natječaja na koje se javila, u prvom stupnju dobila njih 14, iako, smatra Vlahušić, "ne spada u prvi red proizvođača medicinske opreme".

"Shimatzu je kvalitetna tvrtka, najzastupljenija u srednjoj Europi i jeftinija od drugih za 30 posto, a nanesena joj je nepopravljiva šteta", kazao je ministar Andrija Hebrang, ocjenjujući da "skandale proizvode oni koji se žele vratiti na staro, a to je nabavka opreme neposrednom pogodbom, bez javnog natječaja".

Podsjetio je da je slučaj Shimatzu prerastao u međunarodni skandal, nakon netočnih napisa da je on osobno, radeći navodno u korist te tvrtke, namještao natječaje za nabavku opreme za bolnice u BiH.

Ministar Hebrang naglasio je i kako je "uvrijeđena jedna časna država kakva je Japan, kada je jedan žuti list uvrijedio cara, pa je veleposlanik morao reagirati isprikom".

Na pitanje novinarke HTV-a je li točno da je angio-radiološki aparat kupljen za bolnicu u Osijeku opasan za zdravlje pacijenata, te je li točno zrači 30 posto više nego aparat koji je ta bolnica trebala dobiti na temelju natječaja koji je raspisala bivša Vlada, ministar zdravstva Hebrang kazao je kako je kupljeni aparat "ne samo 30 posto jeftiniji, nego i zrači 40 posto manje od onoga čija je kupnja planirana".

U polemičnoj raspravi Andro Vlahušić i bivši ravnatelj HZZO-a Nikica Gabrić tvrdili su da je kupnja medicinske opreme visoko centralizirana, te da specifikacije u natječajima za nabavku opreme pogoduju Shimatzuu, što je poremetilo ravnotežu zastupljenosti dobavljača na hrvatskom tržištu.

Ministar Hebrang je, pak, upozorio da polovicu novca hrvatsko zdravstvo troši na potrošni materijal, nad čim Ministarstvo nema nadzor.

"To se nabavlja na tisuće mjesta i tu je moguća korupcija, kao i najveće uštede", kazao je.

Bivši i sadašnji ministar složili su se da su "prenapuhani" novinski napisi po kojima je primanje mita raširena praksa među liječnicima, te su istaknuli da za njihovih mandata u Ministarstvo nije pristigla ni jedna prijava protiv liječnika za primanje mita.

"Takvim aferama rušimo osnovnu kariku između liječnika i pacijenta, a to je povjerenje", upozorio je ministar Andrija Hebrang.

Pročitajte više