Hebrang: Treba požuriti međunarodnu arbitražu u sporu sa Slovenijom

VLADA je danas šturo izvijestila o telefonskom razgovoru između slovenskog i hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše bez ikakve naznake da je u tom razgovoru bilo neslaganja, dok je slovenski premijer sazvao novinsku konferenciju u kojoj je kazao da je "situacija vrlo ozbiljna" te da prosvjeduje zbog prodaje poljoprivrednih parcela kod rijeke Dragonje. Kazao je i da bi slovenska vlada mogla odustati od dogovora koji su prošle godine na Bledu postigli on i Sanader.

Upitan o toj Janšinom protestu, predsjednik kluba HDZ-a Andrija Hebrang rekao je da ne zna ništa o tome niti zašto Sanader izvijestio o više detalja, ali je kazao kako "ne treba pokretati veliku raspravu o odnosima između Hrvatske i Slovenije i time ugrožavati prijateljstvo između naših zemalja".

"To je hrvatsko zemljište, a sve sporove između naših zemalja treba rješavati međunarodna arbitraža", kazao je Hebrang, "a ako se smatra da je problem ozbiljan, tim brže se mora provesti međunarodna arbitraža", kazao je Hebrang.

Milanović: Hrvatska diplomacija je u krizi

Predsjednik kluba SDP-a, kazao je da je ovo još jedan pokazatelj da je "hrvatska diplomacija s premijerom Sanaderom na čelu u orijentacijskoj krizi".

"To postaje ozbiljan hrvatski problem koji će morati rješavati kompletno hrvatsko vodstvo, uključujući oporbu", kaže Milanović. Sanaderovu šutnju po pitanju ozbiljnosti hrvatsko-slovenskog spora Milanović je usporedio s odlaganjem rasprave u Hrvatskom saboru o "faktičnom zamrzavanju pregovora EU" i ZERP-u.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više