Hebrang u intervjuu Ninu: Maks Luburić se borio za hrvatske interese

ANDRIJA HEBRANG, izgledni predsjednički kandidat HDZ-a sa simpatijom je progovorio o osnivaču i zapovjedniku logora u Jasenovcu Vjekoslavu Maksu Luburiću u intervjuu beogradskom listu Nin.  No, ne početkom devedesetih nego ovaj tjedan.

Hebrang se, dakle, prije samo tri dana prisjetio epizode kada je njegov otac, prilikom razmjene zarobljenika, izlazio iz logora Jasenovac u kojem je proveo izvjesno vrijeme. Luburić je kazao Hebrangu starijem: "Hebrang, vraćate se među svoje. Radite tamo za interese hrvatske države!". Stari Hebrang mu je odvratio "onako odrješito hrvatski: Što se tiče hrvatske države, moja će glava za nju pasti prije nego vaša", prepričava Hebrang mlađi.

Na pitanje je li se Luburić poput Andrije Hebranga starijeg borio za hrvatske interese predsjednički kandidat odgovara: "Apsolutno. Kroz svoju viziju. Sad, sredstva su fašistička, strana je pogrešna, ali on se nije borio protiv Hrvatske, on je vidio svoju viziju Hrvatske i to je za njega bio jedini ispravni put."

Hebranga obilježila smrt oca, a vjera majke nije

Za razliku od svog sina, koji Josipu Brozu Titu pripisuje revizionističkih dvjesto tisuća ubijenih Hrvata i poznati je antikomunist, Andrija Hebrang stariji bio je istaknuti član Komunističke partije Jugoslavije i osnivač je Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.

Nakon Titovog povijesnog "ne" Rusiji 1948.godine, Hebrang je prokazan kao staljinist te je optužen za suradnju s ustašama čiji je zatvorenik bio više od desetljeća.

Komunisti su ga uhitili i ubrzo umire u zatvoru - vlasti su tvrdile da se ubio, no zatvorenici su svjedočili da je ubijen. Smatra se da se ubojstvo oca trajno odrazilo na psihu Andrije Hebranga mlađeg, pa mu se u nekoliko navrata "omaknula" blagonaklonost prema krvolocima iz Jasenovca, poput Dinka Šakića, i pored činjenice da mu je majka bila Židovka.

No, zanimljivo je da je Maksa Luburića, ustaškog generala i zapovjednika krvavog logora u kojemu su na najmonstruoznije načine mučeni i ubijani Židovi, Romi i Srbi, čak i žena napustila saznavši što je radio kako bi realizirao "svoju viziju Hrvatske" što je "za njega bio jedini ispravni put". Hebrang, s druge strane, pokazuje razumijevanje za njega.

Pročitajte više