Hebrang: Vlast uništava hrvatsku samostalnost, a kriza u zdravstvu duboka

POTPREDSJEDNIK Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Hebrang izjavio je danas u Osijeku kako je jedina strategije sadašnje vlasti "uništiti sve elemente hrvatske samostalnosti, pokazati da Hrvatska samostalno ne može opstati i da mora ići u balkansku uniju", a da je "plansko urušavanje zdravstvenog sustava jedna od karika u tome lancu".

Na konferenciji za novinare naslovljenoj "Kriza hrvatskog zdravstva", dr. Hebrang je ocijenio da je kriza u hrvatskom zdravstvu duboka, iako je u zdravstvenom sustavu 50 posto više novaca nego u vrijeme poraća, te tri puta više nego u vrijeme Domovinskog rata.

Potpredsjednik HDZ-a smatra da su uzroci tome nedopustiv odnos Ministarstva zdravstva prema struci, te loše stanje u financijskom i organizacijskom dijelu zdravstvenog sustava.

Dr. Hebrang također ocjenjuje da se ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić sukobio sa svim strukturama zdravstva, da je sadašnja vlast smijenila sve ravnatelje zdravstvenih ustanova koji su članovi HDZ, te liječnike koji su obnašali neku dužnost, a članovi su Udruge liječnika dragovoljaca Domovinskog rata.

Dodao je kako "zdravstvo vode nekompetentne osobe, izabrane po političkom ključu, a ne po stručnosti", koje su uništile sustav tržišnoga plaćanja i uvele paušalni, te da je ukupni dug zdravstva s 1,7 milijardi kuna (stanje od 3. siječnja 2000.), narastao na 8,5 milijardi kuna, bez kamata.

Dr. Hebrang tvrdi da se u zdravstvu, po stranačkim kriterijima, manipulira s ukidanjem kreveta jer je u hrvatskim bolnicama ukinuto oko 2000 kreveta, a da je, primjerice, Odjel interne medicine zagrebačke bolnice "Sveti Duh" dobio dodatnih 100 kreveta, jer, kako kaže, "zamjenik ministra radi na tome odjelu".

"Rezultat svega toga je teška financijska kriza u zdravstvu, a premijer Ivica Račan i ministar Vlahušić (istodobno) obećavaju biračima 7 milijardi kuna ulaganja u izgradnju zdravstvene infrastrukture, što je apsolutna nebuloza", rekao je dr. Hebrang.

Potpredsjednik HDZ-a dodao je kako su idući parlamentarni izbori "jedina terapija" za ovakvo stanje hrvatskoga društva i zdravstva.

Pročitajte više