Hebrangove zahtjeve ne mogu ispuniti najveće svjetske tvrtke, ali može Shimadzu

TAKO tvrdi Tomislav Krsnik direktor tvrtke Medicom, hrvatskog zastupnika jednog od najvećih svjetskih proizvođača radiološke opreme, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Prema Krsnikovim riječima američka tvrtka General Electrics u svijetu predstavlja sam vrh medicinske tehnologije, a ne sudjeluje na hrvatskom tržištu zbog načina na koji ministar Hebrang organizira nabavu medicinske opreme za hrvatske zdravstvene ustanove.

Tvrtka je čak odustala od davanja ponuda. Krsnik tvrdi kako je davanje ponuda skup i velik posao, a unaprijed znaju da ne zadovoljavaju tehničku specifikaciju.

Dalje naglašava kako je vrlo zanimljivo da jedan od najvećih svjetskih proizvođača radiološke opreme - ako ne i najveći – "nema u svom proizvodnom programu uređaj koji bi od točke a do točke ž uspio zadovoljiti ono što je hrvatsko Ministarstvo zdravstva zamislilo!".

"Naši najskuplji i najbolji uređaji ne mogu zadovoljiti posebne kriterije koji se traže pri kupnji uređaja niže kategorije, prema tome, nema smisla da svjesno dajemo ponudu koja će biti odbijena." – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Krsnik koji ogorčeno dodaje da su specifikacije za natječaje od početka svibnja do sredine srpnja napisane tako da ih zadovoljava samo tvrtka Shimadzu s kojom je ministar u prijateljskim i poslovnim odnosima. Naravno, ima izuzetaka kod nekih uređaja, ali Krsnik pretpostavlja da je to zato što Shimadzu nema u proizvodnom programu iste.

Na pitanje novinara zašto se nije obratio saborskom Odboru za sprječavanje sukoba interesa, Krsnik je odgovorio da mu nije jasno što je još Odboru trebalo dati na uvid, kad je i više od ovoga što on zna već objavljeno u medijima.

Podsjetimo, krajem srpnja smo pisali kako su pravni zastupnici Siemensa u BiH podnijeli prijavu protiv Hebranga Antikorupcijskom uredu visokog predstavnika za BiH, MMF-u, Federalnom ministarstvu financija i kantonalnim ministarstvima zdravstva. U prijavi tvrde kako je Hebrang izravno utjecao da milijunske poslove nelegalno dobije tvrtka Shimadzu koju vodi sin njegova dugogodišnjeg prijatelja Berislava Tomca.

Pročitajte više