Helsinški odbor: Srpski nacionalisti protiv pregovora RH i EU

BEZ OBZIRA na napredak u odnosima dviju zemalja srpski nacionalisti priželjkuju odgodu početka pregovora Hrvatske za priključenje EU, jedan je od zaključaka najnovijeg godišnjeg izvješća Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, izjavio je u ponedjeljak za Radio Suboticu, program na hrvatskom, Tomislav Žigmanov, jedan od autora izvješća.

"Instrumentalizacija Srba iz Hrvatske uvijek je imala za cilj opstruirati napore Hrvatske na europskom kursu, a ne njihov povratak u Hrvatsku", navodi se u izvješću i dodaje da se glede toga "politika sadašnje srbijanske vlade ne razlikuje od politike vođene u vrijeme Slobodana Miloševića".

Problemi koje imaju Srbi iz Hrvatske "raduju srpske nacionaliste jer je njihov prikriveni cilj da se oni zadrže u Vojvodini i da se na taj način konsolidira etnički prostor unutar same Srbije", navodi se u izvješću po Žigmanovljevim riječima.

Dodaje se također da mediji u Srbiji i dalje održavaju sliku o Hrvatima kao rušiteljima Jugoslavije, a posebno se održava negativna slika o odnosu hrvatske države prema Srbima.

U analizi stanja u Srbiji ova nevladina organizacija je obradila i položaj Hrvata u Vojvodini, o čemu je za Radio Suboticu suradnik na izvješću Tomislav Žigmanov rekao da i "dalje postoji visoki stupanj antihrvatskog raspoloženja, što utječe na rješavanje hrvatskog pitanja", te "da Hrvati u Vojvodini nisu dovoljno zastupljeni u policiji, sudstvu, carini, financijskoj policiji, državnim i javnim poduzećima".

U zaključcima o položaju Hrvata u Srbiji, Helsinški odbor za ljudska prava navodi da unatoč značajnim pomacima u unapređenju uvjeta potrebnih za očuvanje njihove kulture i identiteta još uvijek postoje problemi koji otežavaju ostvarivanje manjinskih prava.

Izvješće Helsinškog odbora o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2004. objavljeno je potkraj travnja pod naslovom "Ljudska prava i kolektivni identitet".


Pročitajte više