Helšinski odbor za ljudska prava u RS protiv ograničavanja istraživanja Komisije za Srebrenicu

HELSINŠKI odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj iznenađen je odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovina Paddya Ashdowna da se rad Komisije za istraživanje događaja na području Srebrenice 1995. godine produlji za samo sedam dana nakon 17. srpnja.

"Iznenađenje je to veće kada se imaju u vidu ohrabrujući rezultati do kojih je ova Komisija došla u istraživanju srebreničke tragedije i kada su očekivanja javnosti Bosne i Hercegovine sve veća, a posebno očekivanja obitelji nestalih", navodi se u priopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava u RS.

Ovaj Odbor smatra da bi Komisiji za Srebrenicu trebalo dati više vremena za istraživanje događaja između 10. i 19. srpnja 1995. godine kada su pripadnici Vojske RS na ovome području ubile više tisuća Bošnjaka.

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS Branko Todorović izjavio je potkraj lipnja u Banjoj Luci kako nitko, pa ni visoki predstavnik, ne bi smio vremenski ograničavati istraživanje ratnih zločina u proteklom ratu na prostorima BiH.

Pročitajte više