INDEX DOZNAJE HEP dijeli visoke otpremnine koje nitko ne želi

Foto: FAH, Index

HEP je u listopadu donio odluku o poticajnim mjera za prestanak radnog odnosa za radnike HEP grupe, a Index je dobio dokumente iz kojih je vidljivo što sve nude svojim djelatnicima, ako se odluče na prijevremenu mirovinu.

Iako je riječ o primamljivoj ponudi jer uz otpremninu, koja s obzirom na staž i visinu plaće može biti vrlo visoka, nude još i isplatu više od pola plaće tijekom 18 mjeseci, ni to nije privuklo djelatnike HEP-a da odu u raniju mirovinu.

Prema odluci HEP-a poticajne mjere sastoje se od otpremnine (neto otpremnina u iznosu 1/8 bruto prosječne mjesečne plaće radnika ostvarene za zadnja 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu, a za svaku navršenu godinu neprekidnog trajanja radnog odnosa kod poslodavca) i još imaju pravo na isplatu 55 posto plaće za svaki mjesec, koji su ranije otišli u mirovinu.

U HEP-u su nam rekli da mjere mogu ostvariti radnici stariji od 63 godine i 6 mjeseci i to na dobrovoljnoj osnovi, odnosno na inicijativu samih radnika.

"Poslodavac stimulira radnika jer sa 63 godine on ne može više raditi"

"U ovom trenutku nešto manje od 2 posto radnika može, ukoliko želi, ostvariti pravo na poticajne mjere temeljem Odluke. Trošak HEP-a ovisit će o broju radnika koji iskažu interes za te mjere, a provedene simulacije pokazuju da će, bez obzira na broj radnika, HEP ostvariti značajne uštede na troškovima rada", kazali su nam u Službi za odnose s javnošću HEP-a.


Dubravko Čorak - predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES), većinskog sindikata u HEP u razgovoru za Index kazao je kako još nitko nije aktivirao ovu mjeru.

"Ovo su poticajne mjere vezane za restrukturiranje HEP ODS-a u kojem je 7000 zaposlenih. Odlazak radnika godinu i pol prije u mirovinu je poslodavcu stimulativno. Poslodavac stimulira radnika jer sa 63 godine radnik ne može više raditi, no mjeru nitko nije iskoristio, očito im se isplati raditi do 65. godine.

Ovo jedino mogu iskoristiti oni koji su bolesni. Inače računica HEP-a je da bi ovim poticajnim mjerama mogli uštedjeti 30-ak milijuna kuna", kazao je Čorak za Index.

Inače, ako uzmemo u obzir da su plaće u prosjeku 12.000 kuna bruto kad se sve zbroji i pomnoži s primjerice 30 godina staža, te još zbrojimo poticajne mjere koje nude isplatu 55 posto plaće za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu s navršenih 63,5 godine staža, dolazimo do rezultata od 117.000 kuna. No, HEP-ovcima očito nedovoljno da bi ih ponukalo na raniji odlazak u mirovinu.

Pročitajte više