HEP: Suša iscrpljuje hrvatski elektroenergetski sustav

UNATOČ teškim elektroenergetskim okolnostima koje vladaju u Hrvatskoj i diljem Europe, opskrba potrošača strujom u Hrvatskoj je uredna, ocijenila je Uprava Hrvatske elektroprivrede (HEP) na sastanku u Splitu.

Iznimke su malobrojni kraći prekidi opskrbe kupaca zbog preopterećenosti u nekim mjestima, te prekidi zbog požara, posebice uz obalu i otocima. Poglavito se to odnosi na otoke Hvar, Brač i Biševo, gdje su požari uzrokovali znatnu štetu na pogonima i mreži, koja je - prema prvim procjenama - veća od osam milijuna kuna. Cjelokupna šteta od požara na elektroenergetskom sustavu još se utvrđuje.

Uprava HEP-a, kako je danas izvijestio Odjel za odnose s javnošću, u Splitu je analizirala elektroenergetske prilike u Hrvatskoj, stanje pogona i opskrbu potrošača strujom.

U središtu pozornosti bila je u prvome redu, kako se dodaje, analiza učinaka dugotrajne iscrpljujuće suše kakve nije bilo nekoliko desetljeća. U Hrvatskoj je zabilježena i rekordna ljetna potrošnja od 43 milijuna kWh na dan.

Radi uredne opskrbe svih potrošača u našoj državi, uz golema nastojanja radnika HEP-a, svi su kvarovi i prekidi isporuke struje, uključujući i mnoge prekide zbog požara, popravljeni u najkraćem roku. Ujedno su, zahvaljujući dobroj pripremi i održavanju, "svi kapaciteti sustava u punoj pogonskoj spremnosti i raspoloživosti", napominje se u priopćenju.

Zbog minimalne proizvodnje u hidroelektranama, potrebe se zadovoljavaju, gotovo u cijelosti, radom termoelektrana i dijelom uvozom, u ovom trenutku, vrlo skupe struje.

Radi potrebe za što više izvora električne energije, do daljnjega su odgođeni remonti nekih pogona za njezinu proizvodnju. To će dodatno, kako se kaže, otežati vođenje sustava.

Na sastanku Uprave HEP-a utvrđeno je što treba učiniti kako bi se omogućila uredna opskrba i izbjegla ograničenja u isporuci struje koja su već na snazi u nekim elektroenergetskim sustavima.

Pročitajte više