HEP: Tehnički dio posla na rekonekciji završen

ELEKTROENERGETSKI sustavi jugoistočnog i kontinentalnog dijela Europe su spojeni, a tehnički je cijeli dio posla završio nešto prije 10,30 sati, potvrdio je rano poslijepodne glasnogovornik Hrvatske elektroprivrede Radimir Milišić.

Cijeli posao oko spajanja počeo je u 7,30 sati, a nešto prije 10,30 spojeno je svih pet 400-kilovoltnih dalekovoda (u Ukrajini, Mađarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj,
Srbiji i Crnoj Gori i BiH).

Time je tehnički cijeli dio posla završen, nije bilo problema, a, prema međunarodnim standardima, treba proći još jedan dan kako bi se službeno smatralo da nije bilo nikakvih problema, izjavio je Hini Milišić.

Operativno se cijeli tehnički zahtjevan posao spajanja vodio iz Nacionalnog
dispečerskog centra HEP-a u Zagrebu.

Jedinstvena mreža razdvojena je prije 13 godina kada je, početkom srpske agresije na Hrvatsku, uništena trafostanica Ernestinovo, a u BiH trafostanica Mostar.

Rekonekcijom, koju stručnjaci smatraju energetskim događajem godine, stvorit će se jedan od od najvećih sinkronih sustava u svijetu (za oko 400 milijuna ljudi), proširit će se mogućnosti trgovanja električnom energijom, te omogućiti uključivanje zemalja jugoistočne Europe u tržište EU.

Pročitajte više