Herbert Okun: UN i mirovni posrednici 1991. protiv priznanja Hrvatske

VETERAN američke diplomacije Herbert Okun rekao je u četvrtak na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) kako su UN i međunarodni mirovni posrednici krajem 1991. i početkom 1992. bili protiv "preuranjenog" priznavanja Hrvatske.

Svjedok optužbe Herbert Okun, koji je 1991./92. bio zamjenik posebnog izaslanika UN-a Cyrusa Vancea, danas je odgovarao na protuispitivanje branitelja optuženih Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, koje se tereti za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, počinjen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

Na pitanje Radićeve braniteljice Mire Tapušković je li točno da je glavni tajnik UN-a 1991. pozvao zemlje članice Europske zajednice da se suzdrže od preuranjenog priznavanja četiri republike bivše Jugoslavije koje su željele neovisnost, Okun je odgovorio potvrdno.

On je istaknuo da je takva preporuka došla i od Badinterove komisije, te da se ona odnosila i na BiH i Makedoniju, dok je za Sloveniju procijenjeno da ona zaslužuje priznanje.

"Cyrus Vance i ja smo se također snažno protivili preuranjenom, selektivnom i kaotičnom priznavanju. Smatrali smo da je bilo bolje primjeniti koordiniranu politku priznavanja četiri republike koje su tražile novisnost, nego selektivno priznavanje", kazao je Okun.

Američki diplomat u srijedu je opisao kako su on i Vance 19. studenoga 1991. posjetili Vukovar gdje ih je major Šljivančanin lažima i prijeteći puškom spriječio da posjete bolnicu dan uoči pokolja na Ovčari.

Odvjetnica Tapušković pitala je, uz ostalo, svjedoka li čuo za Kažnjeničku bojnu i termin "turboustaše", na što je svjedok odgovorio niječno uz napomenu kako je u to vrijeme "termin ustaše bio standardni srpski naziv za Hrvate u vojnim odorama".

Sugestiju odvjetnice kako su on i Vance nepripremljeni došli u mirovnu misiju u bivšu Jugoslaviju 1991., Okun je odbacio podsjećanjem da je Vance tada imao 45, a on 30 godina diplomatskog iskustva, te da su došli u standardnu misiju utvrđivanja činjenica o kojima su izvijestili vodstvo UN-a.

Pročitajte više