Hercegovačko-neretvanska županija: Formirana vlada

Skupština Hercegovačkoneretvanske županije u ponedjeljak je imenovala županijsku vladu čime je okončana politička kriza u toj županiji koja do danas jedina od deset županija u Federaciji BiH, osam mjeseci nakon izbora, nije imala vladu.

Bošnjački zastupnici iz Stranke demokratske akcije, koji su proteklog tjedna glasovali protiv predloženog sastava ministara nove županijske vlade, promijenili su stajalište i glasali za novu vladu, što je bilo dovoljno da se osigura dvotrećinska potpora zastupnika iz županijske hercegvačko-neretvanske skupštine.

Promjena stava bošnjačkih zastupnika u županijskoj skupštini uslijedila je nakon novih prijetnji Visokog predstavnika Paddya Ashdowna da će kazniti one koji ometaju uspostavu vlade ukoliko se danas ne prihvati predložena vlada.

Nakon prošlotjednog glasovanja bošnjačkih zastupnika protiv sastava županijske vlade, Ashdown je financijski kaznio Stranku demokratske akcije i Stranku za BiH, a bošnjački zastupnici su danas popodne dva sata uoči isteka novog Ashdownovog ultimativnog upozorenja - u 18 sati, odustali od protivljenja novom sastavu županijske vlade. Oni su glasovali za predložene ministre čiju su kandidaturu podržali i predsjednici HDZ BiH i SDA Bariša Čolak i Sulejman Tihić.

Bošnjački su zastupnici bili nezadovoljni predloženom strukturom županijske vlade smatrajući da su ključne županijske ministarske dužnosti pripale Hrvatima što, po mišljenju bošnjačkih zastupnika, dovodi u podređen položaj hercegovačke Bošnjake.

U novoj devetočlanoj vladi Hercegovačko-neretvanske županije četiri su člana Hrvati, četiri Bošnjaci, a jedan je Srbin.

Prvi puta nakon rata u ovoj županijskoj vladi premijer i ministri neće imati zamjenike.

Dosad je bila praksa da županijski premijer i njegov zamjenik te županijski ministri i njihovi zamjenici budu birani po nacionalnom ključu - jedan iz reda bošnjačkog, a jedan iz hrvatskog naroda ili obrnuto.

Pročitajte više