Heroina invazije na Irak rodila dijete

JESSICA DAWN LYNCH, 23-godišnja studentica na Sveučilištu Zapadne Virginije, široj javnosti poznata po svojem sudjelovanju u američkoj invaziji Iraka, u petak je carskim rezom rodila kći kojoj je dala ime Dakota Ann.

19-godišnja Jessica Lynch je 23. ožujka 2003. godine kao pripadnica 507. opskrbne satnije američke vojske upala u zasjedu iračkih snaga. Tom prilikom je ubijeno 11, a zarobljeno 5 njenih drugova, od kojih su neki poslije bili prisiljeni davati izjave iračkoj televiziji pod nadzorom tadašnjeg predsjednika Sadama Huseina.

Sama Lynch je pri tome teško ozlijeđena i potom zarobljena, a danas se više ne sjeća onoga što joj se događalo za vrijeme i neposredno nakon zasjede. To je dalo povoda za svakojake apokrifne i nepotvrđene priče o tome da se do posljednjeg metka odupirala napadačima ubivši ih na desetine, do onih da je bila podvrgnuta zvjerskom silovanju, mučenju i premlaćivanju.

1. travnja 2003. godine je, zahvaljujući dojavi lokalnog liječnika, tim američkih specijalaca izvršio prepad na bolnicu u Nasiriji te oslobodio Jessicu Lynch iz zatočeništva.

Lynch je nakon niza operacija u ljeto 2003. godine otpuštena iz bolnice, a potom primila časni otpust iz američke vojske te uz pomoć vojne stipendije upisala fakultet.

Slučaj Jessice Lynch je bio predmet velikih kontroverzi, pogotovo od strane proturatnog dijela javnosti koji su njeno spašavanje često tumačili kao "holivudski spektakl" u svrhu ratne propagande. Sama Lynch se nastojala ograditi od medijskog cirkusa, uključujući i TV-film o vlastitom spašavanju, te tvrditi kako nije nikakva heroina, odnosno da su pravi junaci njeni drugovi koji se nisu vratili iz Iraka.

Od svih poginulih suboraca joj je bila najbliža bila s Lorie Ann Piestewa. Po njoj je ime i dobila kći koju Jessica Lynch ima sa svojim momkom Wesom Robinsononom.

D.A.

Pročitajte više