Hezbolah ispalio 119 raketa na izraelske gradove

GERILCI Hezbolaha u srijedu su ispalili 119 raketa na izraelske gradove pri čemu je ranjena najmanja 31 osoba i počinjena materijalna šteta, priopćili su izraelska vojska i služba spašavanja.

Nakon dva tjedna žestokih borbi između izraelske vojske i libanonskih gerilaca, deseci raketa i dalje pogađaju gradove i sela na sjeveru Izraela unatoč nastojanjima vojske da ih spriječi velikom zračnom i kopnenom ofenzivom. Borbe su izbile 12. srpnja nakon što je Hezbolah zarobio dva izraelska vojnika i ubio trojicu u upadu preko granice.

Osude izraelskog napada u kojem su poginuli promatrači UN-a

Iz svijeta i dalje stižu osude izraelskog zračnog napada na promatračku postaju Ujedinjenih naroda u Khiamu, na jug Libanona, u kojem su u srijedu poginula četvorica UN-ovih promatrača.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je izjavio da je Izrael prilikom bombardiranja" očito namjerno ciljao" položaj UN-a.

"Šokiran sam i duboko uznemiren", kazao je Annan.

Libanonski ministar vanjskih poslova Fawzi Salloukh osudio je "barbarsku i smišljenu agresiju Izraela" koja je prouzročila smrt četvorice promatrača UN-a.

"Ta smišljena i barbarska agresija još jednom je pokazala da Izrael ne pravi razliku između žena, djece, bolnica ili predstavništva UN-a čija je misija očuvanje mira, mira kojeg židovska država narušava", kazao je Salloukh.

"Izražavamo sućut glavnom tajniku UN-a Kofi Annanu i prijateljskim zemljama iz kojih potiču poginuli promatrači", dodao je.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je osudio izraelsko bombardiranje i podsjetio da je tim napadom "napadnuta međunarodna zajednica".

"Nemožemo nego osuditi tu akciju koja više neko ikada pokazuje nužnost prestanka borbi", kazao je Chirac.

SAD, vjerni saveznik Izraela, izrazio je žaljenje zbog pogibije promatrača UN-a, zatraživši da se pojasne okolnosti tog incidenta. No, visoki američki dužnosnik nije ni ovom prilikom propustio ponoviti da je "kriza izazvana napadom Hezbolaha na Izrael i bespoštednim udarima po izraelskim civilnim ciljevima".

London je izrazio "duboko žaljenje" zbog pogibije UN-ovih promatrača, kratko izrazivši sućut obiteljima i UN-u.

Ta je izjava daleko blaža od osude tog događaja od strane Europske unije koja je "šokirana" izraelskim bombardiranjem UN-ovog položaja u Khiamu.

Poginuli promatrači su iz Kine, Austrije, Finske i Kanade. Jedino je Kina za sada potvrdila smrt svog državljanina.

Pročitajte više