Hezbollah: Idiotska izraelska vlada gura regiju u rat

Foto: Hina
 
LIBANONSKI šijitski pokret Hezbollah optužio je u nedjelju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da gura cijelu regiju u rat i ustvrdio u govoru na Dan ašure da Izrael, ako sukob potakne, nigdje neće biti siguran.
 
Napetosti su porasle ove godine između Izraela i Hezbollaha koji su zadnji put ratovali 2006., a Izrael je rekao da će svom snagom odgovoriti ako izbije novi sukob s tim pokretom koji ima podršku šijitskog Irana.
 
Izraelska vlada "ne procjenjuje ispravno kamo bi je odveo taj rat ako ga potakne", rekao je Sayyed Hassan Nasrallah, vođa pokreta, i ustvrdio da bi se suprotno očekivanjima izraelske vlade taj rat vodio u Izraelu.
 
"Ne znaju što ih čeka ako uđu u taj idiotski rat"
 
"Ne znaju što ih čega ako uđu u taj idiotski rat", rekao je Nasrallah koji je ranije poručio da bi izraelski rat protiv Sirije ili Libanona privukao tisuće boraca iz zemalja kao što su Iran, Irak, Afganistan, Jemen i Pakistan.
 
Izrael strahuje jer u regiji raste utjecaj Irana koji sudjeluje u šest godina dugom ratu u Siriji, putem svojim boraca iz Revolucionarne garde ili skupina koje ih podržavaju, posebno Hezbollaha. 
 
Na Dan ašure, kada šijiti komemoriraju smrt imama Huseina, unuka proroka Muhameda ubijenog 680. u Kerbali, Nasrallah je uputio posebnu poruku židovima koji su emigrirali u Izrael.
 
Poruka Židovima: Vratite se u države iz kojih ste došli, ne sudjelujte u ratu
 
"Otiđite i vratite se u države iz kojih ste došli i ne sudjelujte u ratu u koji vas želi odvesti idiotska Netanyahuova vlada", rekao je i dodao da nigdje neće biti sigurni, ni "u području okupirane Palestine".
 
Netanyahu je u kolovozu optužio Iran da lansere precizno navođenih raketa postavlja na području Sirije i Libanona kako bi u dometu imao Izrael. Muškarci koji su u nedjelju oplakivali Huseinovu smrt spremni su odazvati se Nasrallahovu pozivu.
 
Hezbollah tvrdi da je zaustavio Islamsku državu
 
"Ovo mnoštvo odgovara na Nasrallahov poziv, na Huseinov poziv, spremni smo dati sebe i naše duše i krv i djecu i sve što imamo kao žrtvu ovoj vjeri", rekao je Deeb Hussein al-Annan, kojemu je sin poginuo boreći se za Hezbollah u Siriji 2014.
 
Libanon je podijeljen prema ulozi Hezbollaha u Siriji. Protivnici pokreta kritiziraju ga jer je Libanon time uvukao u rat u Siriji, a Hezbollah tvrdi da je zaustavio ekstremiste kao što je Islamska država. 
 
Borba protiv ISIS-a mora se nastaviti "posvuda kako bismo uništili Daesh", rekao je Nasrallah rabeći arapski akronim za tu džihadističku radikalnu sunitsku skupinu.  

Pročitajte više